Samsung спира производството на своя нов модел смартфон

Южнокорейският технологичен гигант страда сериозно от недостиг на чипове

Samsung спира производството на своя нов модел смартфон

Снимка: Pixabay

20839 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics Co. е спряла производството на един от новите си модели смартфони в средния клас заради недостиг на чипове. Това съобщи южнокорейското издание Electronic Times, цитирано от Bloomberg. Това е и поредният знак за проблемите при производството и доставките на полупроводници, които засягат всичко – от мобилни телефони до автомобили.

Спирането на производството на Galaxy S21 Fan Edition се дължи на недостиг на апликационни процесори на Qualcomm, става ясно от материала, който се позовава на анонимен източник от индустрията. От Samsung са искали да пуснат по-достъпната версия на Galaxy S21 през август, съобщава още изданието.

От компанията са отказали да дадат коментар.

Според нова порция данни за пазара на смартфони, публикувани в началото на месеца, те остават една от най-търсените стоки по време на пандемията. През първото тримесечие на годината продажбите са се увеличили с 26% до почти 378 милиона устройства, обяви компанията за пазарни проучвания Gartner.

По официални данни Samsung Electronics се върна на първата позиция, която му беше иззета от Apple заради коледното тримесечие, по брой продажби, регистрирайки 76 милиона продадени смартфона за първите три месеца на годината. Apple, която заема второ място отчита продажби от почти 58.6 милиона.

Миналият месец Samsung обяви, че щe инвecтиpa 171 тpлн. вoнa (151.1 млpд. дoлapa) в нecвъpзaни c пaмeттa нa ycтpoйcтвaтa чипoвe дo 2030 г. Taĸa ĸoмпaниятa реши да пoвиши пpeдишнaтa cи инвecтициoннa пpoгpaмa oт 133 тpлн. вoнa, oбявeнa пpeз 2019 г.

Корпорацията планира да ускори проучванията и развитието на процесите по производство на чипове, за да минимизира щетите в сектора. 

Подкрепи Economic.bg