Лидерите на Г-7 ще увеличат средствата за борба с климатичните промени

Очакват се да обявят и подробности около постепенното премахване на бензиновите и дизеловите автомобили

Лидерите на Г-7 ще увеличат средствата за борба с климатичните промени

Снимка: БТА

812 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Лидерите на Г-7 обявиха, че ще се ангажират да увеличат вноските си към фонда за борба с климатичните промени, за да компенсират недостига до сумата от 100 млрд. долара, предава Reuters. По този начин седемте големи икономики ще помогнат на по-бедните страни да намалят въглеродните си емисии, след като всяка една от тях е поела този ангажимент.

Като част от плановете, които помагат за ускоряване на финансирането на инфраструктурни проекти в развиващите се страни и преминаване към възобновяеми и устойчиви технологии, седемте най-напреднали икономики в света отново ще се ангажират да постигнат целите за намаляване на вредните емисии, след като пандемията от коронавирус сложи на пауза тези техни намерения.

 „Защитата на нашата планета е най-важното нещо, което ние като лидери можем да направим за нашите хора. Като демократични нации ние носим отговорност да помогнем на развиващите се страни да се възползват от предимствата на чистия растеж, чрез справедлива и прозрачна система. Г-7 има безпрецедентна възможност да стимулира глобална Зелена индустриална революция, с потенциал да промени начина ни на живот“, заяви Борис Джонсън по време на срещата.

Все още не са обявени новите ангажименти на седмицата, с които ще овладява климатичните промени. 

Очаква се лидерите на Г-7 да обсъдят предприемането на действия и за намаляване на въглеродните емисии, включително мерки като прекратяване на почти цялата пряка държавна подкрепа за енергийния сектор на изкопаеми горива в чужбина и постепенно премахване на бензиновите и дизеловите автомобили.

Начало на общата мисия на Г-7

Развитите страни се договориха още през 2009 г. да финансират заедно всяка година фонд за борба с климатичните промени до сумата от 100 милиарда долара, като със средства да помагат на по-бедните страни да се борят с нарастващите нива на водите, бури и суши предизвикани от изменението на климата.

Заветната сума обаче се оказа малко висока за лидерите на Г-7, които не успяха да съберат стойността през последните години. Ангажирайки се да внасят повече средства тази година, лидерите са оптимисти, че сумата ще събрана през 2021 г.

Подкрепи Economic.bg