Китай към Г-7: Малките групи не управляват света

Световните дела трябва да се решават чрез консултации от всички страни, според говорител на китайското посолство в Лондон

Китай към Г-7: Малките групи не управляват света

Снимка: БТА

3323 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Китай предупреди лидерите на Г-7, че дните, в които „малките“ групи държави решават съдбата на света, са отминали отдавна, съобщава Reuters. Думите на говорител от китайското посолство в Лондон идват в отговор на ударите на седмицата, които искат да противодействат на мощта на Пекин, заговорничейки по време на двудневната им среща във Великобритания.

Дните, когато глобалните решения биваха продиктувани от малка група държави отминаха“, заявяват от посолството, пояснявайки, че „ние винаги сме вярвали, че държавите, големи или малки, силни или слаби, бедни или богати, са равни и че световните дела трябва да се решават чрез консултации от всички страни“.

Анализаторите на медията смятат, че повторното появяване на Китай като водеща световна сила се счита за едно от най-значимите геополитически събития в последно време, заедно с падането на Съветския съюз през 1991 г., сложило край на Студената война.

Сегашната позиция на Китай силно притеснява президентът на САЩ Джо Байдън, който определи страната като основен стратегически конкурент и  обеща да се противопостави на „икономическите злоупотреби“ на Китай и да отблъсне нарушенията й свързани с правата на човека.

Китайският говорител пък заяви, че единствената валидна глобална система е международният ред, основан на принципите на ООН, а „не правилата формирани от малък брой държави“.

Лидерите на групата, която включва САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Италия, Франция и Япония, искат да използват своето събиране в английския морски курорт Карбис Бей, за да покажат на света, че най-богатите демокрации могат да предложат алтернатива на китайската нарастващо влияние. Според анализаторите обаче действията има вероятност да разгневят Китай и да се зароди една търговска война.

По време на разговорите вчера стана ясно, че Байдън ще настоява за инфраструктурен план за 40 трлн. долара, който да бъде в oтгoвop нa ĸитaйcĸaтa инициaтивa „Eдин пoяc, eдин път“.

Подкрепи Economic.bg