Джонсън се закани да прекрати търговското споразумение с ЕС

Ако страните от Блока не преосмислят действието на Северноирландския протокол

Джонсън се закани да прекрати търговското споразумение с ЕС

Снимка: БТА

2732 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Британският премиер Борис Джонсън отговори на заканите на ЕС, че ако страната му не спазва договореностите по търговското споразумение ще търпи санкции, заявявайки, че той направо ще  прекрати договора, ако не бъдат обсъдени предложенията му за облекчаване на търговския режим между двете страни, който предизвика хаос в Северна Ирландия, предава Reuters.

Късно в събота по време на срещата на лидерите на Г-7 Джонсън заяви, че Лондон може да предприеме едностранни мерки, освен ако ЕС не се съгласи на компромис, когато настоящият преходен период за търговия не изтече на 30 юни. Ако не бъде постигнато съгласие за пренос на стоки, което да реши ситуацията в съставната страна на Острова, то Великобритания ще направи „каквото е нужно“, заявява Джонсън.

„Смятам че, ако Северноирландския протокол продължава да се приема и прилага по този неправилен начин, то тогава очевидно няма да се спрем пред прилагането на Член 16“, добавя премиерът.

Член 16 е извънреден механизъм, който позволява на страните по договора да прекратяват прилагането на части от него, ако то създава „сериозни икономически, социални или екологични затруднения“.

„Разговарях с някои от нашите приятели тук днес, които изглежда разбират погрешно, че Великобритания е единна държава, единна територия“, казва Джонсън. „Просто трябва да ги накараме да го разберат“, допълва той.

От своя страна ЕС заплаши да отговори реципрочно, ако британското правителство наруши споразумението, договорено по-рано. Тепърва предстои да стане ясно дали Джонсън ще спази заканата си и колко далеч двете страни биха могли да стигнат във войната си на думи.

„Наистина се надявам, че търговската война между Великобритания и ЕС няма да се състои и смятам, че при всички възможности за диалог бих била изненадана, ако се окажем с търговска война между Великобритания и ЕС“, заяви генералният директор на Световната търговска организация Нгози Оконджо-Ивеала по време на форума на Г-7. „Прекалено скъпоструващо е и за двете страни, не от това се нуждае светът в момента“, допълва тя, цитирана от Bloomberg.

Европейски представител, запознат с преговорите, заяви, че макар необходимостта от намиране на прагматично решение, би било погрешно Лондон да смята, че Брюксел просто ще пренебрегне протокола. Друг представител на Блока пък коментира, че страните от ЕС са единни и няма да се подадат на „шантажа“ на Джонсън.

В рамките на споразумението за Брекзит Северна Ирландия – за разлика от останалата част на Великобритания – остана част от единния пазар и под митническия режим на ЕС, с което преговарящите искаха да улеснят търговията между всички страни в сделката, но уви това доведе до транспортен хаос по границите и масови протести в Северна Ирландия, на които протестиращите апелираха ЕС да се „намеси спешно“ и да облекчи транспортните ограничения.

„Наистина смятам, че протоколът може да бъде използван и интерпретиран – между другото, това зависи от ЕС – по прагматичен начин или по теологично драконовски начин“, коментира още Джонсън. „Не смятам, че търговската война е много разумен или вероятен път напред. Просто мисля, че се нуждаем от прагматични решения“, пояснява той.

Подкрепи Economic.bg