Страните от Г-7 ще дарят още 1 млрд. дози ваксини срещу COVID

До момента страните от групата са дарили над 2 млрд. дози на по-бедните страни

Страните от Г-7 ще дарят още 1 млрд. дози ваксини срещу COVID

Снимка: Pixabay

208 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Лидерите на страните от Г-7 обещаха да дарят най-малко 1 млрд. допълнителни дози ваксини срещу коронавирус на по-бедните страни по света през следващата година. Това става ясно от заключителното комюнике след края на срещата им днес, предава Bloomberg.

Общо ангажиментът на страните от групата достига до над 2 млрд. дози, включително обещанията от срещата през февруари 2021 г. и последната.

„Взети заедно, еквивалентът в дози на нашите финансови дарения и нашето пряко споделяне на дози означава, че ангажиментите на Г-7 от началото на пандемията са осигурили общо над 2 млрд. ваксини“, се казва в текста.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че обещаните дози ваксини ще дойдат както директно, така и чрез международната програма COVAX.

Ангажиментът далеч не достига 11-те милиарда дози, които според Световната здравна организация са необходими, за да се ваксинират поне 70% от населението на света и наистина да се сложи край на пандемията, но е начало, според Джонсън.

Г-7 също така призовава за „навременно, прозрачно, водено от експерти и научно основана“ провеждане на втора фаза от изследването за произхода на коронавируса.

Подкрепи Economic.bg