Ерата „Нетаняху“ приключи, Израел има нов премиер

Нафтали Бенет се закле като „ротационен“ министър-председател след крехко мнозинство при гласуването в парламента

Ерата „Нетаняху“ приключи, Израел има нов премиер

Снимка: БТА

1952 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

12-годишното управление на Бенямин Нетаняху като министър-председател на Израел завърши днес, след като парламентът одобри ново „правителство на промяната“, водено от националиста Нафтали Бенет. Отивайки в опозиция, 71-годишният Нетаняху, най-доминиращият израелски политик от своето поколение, обеща, че скоро ще се върне на власт, предава Reuters.

По време на шумна сесия, в която десните и ултраортодоксални поддръжници на Нетаняху крещяха „срам“ и „лъжец“ към Бенет, парламентът гласува доверие на новата му администрация с мнозинство на косъм – 60-59 гласа.

Бенет, който е бивш министър на отбраната и високотехнологичен милионер, положи клетва малко след гласуването.

Неговият съюз включва за първи път в историята на Израел партия, която представлява арабското малцинство.

С малко общи черти, с изключение на желанието за прекратяване на ерата на Нетаняху и политическата задънена улица, довела до четири неубедителни избора в рамките на две години, коалицията от леви, центристки, десни и арабски партии вероятно ще бъде крехка.

Най-дългогодишният лидер на Израел, Нетаняху, е министър-председател от 2009 г., след първия мандат от 1996 до 1999 г. Но той беше отслабен от многократния си неуспех да постигне убедителна победа на изборите след 2019 г. и от продължаващия процес за корупция, в който той отрича всякакви неправомерни действия.

Съгласно коалиционната сделка Бенет ще бъде заменен като министър-председател от 57-годишния центрист Яир Лапид през 2023 г.

Новото правителство, сформирано след неубедителните избори на 23 март, планира до голяма степен да избегне мащабни ходове по международни въпроси, като политиката към палестинците и да се съсредоточи върху вътрешните реформи.

Палестинците не бяха развълнувани от смяната на администрацията, прогнозирайки, че Бенет ще следва същата дясна програма като Нетаняху.

Подкрепи Economic.bg