Швейцарците отхвърлиха мерките срещу изменението на климата

Швейцарското правителство иска да намали емисиите наполовина до 2030 г.

Швейцарците отхвърлиха мерките срещу изменението на климата

Снимка: Unsplash

1528 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Политиката на Швейцария за борба с изменението на климата е поставена под съмнение, след като гласоподавателите отхвърлиха ключовите мерки. Плановете на правителството за налагане на такса върху горивата и данък върху самолетните билети бяха отхвърлени на проведен референдум, предава BBC.

Мерките са предназначени да помогнат на Швейцария да постигне целите по Парижкото споразумение за изменението на климата. Резултатите са опустошителен удар за природозащитниците. Много избиратели изглежда се притесняват от въздействието върху икономиката, докато страната се опитва да се възстанови от Covid-19.

Противниците посочиха също, че Швейцария е отговорна само за 0.1% от глобалните емисии и изразиха съмнения, че подобни политики ще помогнат на околната среда. Около 51% се обявиха „против“, а 49% - „за“.

Гласуването срещу ограничаването на емисиите е огромен шок. Швейцарското правителство изготви внимателно този закон. Планът: да се намалят парниковите газове до половината от 1990 г. до 2030 г., като се използва комбинация от повече възобновяеми източници и данъци върху изкопаемите горива. Някои анализатори предполагат, че швейцарците - които традиционно се гордеят със своите зелени политики - са изнервени от поемането на икономически рискове, докато страната се възстановява от пандемията.

И предложението за забрана на изкуствените пестициди, и друго за подобряване на питейната вода, като се дават субсидии само на фермери, които избягват химикалите, бяха гласувани с 61% „против“. Поддръжниците посочиха тревожните нива на пестициди във водата и увреждането на растенията, животните и насекомите. Но швейцарски фермери предупредиха, че предложенията ще изведат много от тях от бизнеса.

Гласуването се проведе и по други инициативи: законодателство за борба с тероризма и спешно финансиране по Covid-19. Одобрени бяха плановете за предоставяне на полицията на по-големи правомощия за борба с тероризма и удължаване на финансирането за бизнеса, засегнат от Covid.

Швейцарската система за пряка демокрация означава, че всички основни решения в алпийската държава се вземат с гласуване. Инициаторите на референдумите трябва да съберат 100 000 подписа, за да осигурят общонационално гласуване.

Подкрепи Economic.bg