Сърбия и Албания строят магистрала за 1 млрд. евро

Магистралата ще премине през Ниш-Мердаре-Прищина-Тирана-Драч

Сърбия и Албания строят магистрала за 1 млрд. евро

Снимка: БГНЕС

4748 ~ 1 мин. четене

През следващите 15 дни сръбският и албанският премиер Александър Вучич и Еди Рама ще подпишат споразумение между двете държави за изграждането на магистрала, която да преминава през Ниш-Мердаре-Прищина-Тирана-Драч. Това съобщи сръбският министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Зорана Михайлович, предаде БГНЕС.

Михайлович съобщи, че двамата премиери са преговаряли за магистралата по време на двудневната визита на Вучич в Албания. Според нея "става въпрос за изключително важен проект, защото свързва целия регион".

"Става въпрос за целостта на региона и политическата стабилност, без които не може да говорим за икономическа стабилност. Тази магистрала е важна, защото свързва целия регион. За нас също е от значение, защото по този начин излизаме на море през албанките пристанища", подчерта Михайлович и поясни, че в момента се изготвя проект, който ще бъде представен във Виена през месец август.

В продължение на 6 месеца сръбски и албански експерти са работили върху проекта. Те са изработили и т.н. паспорти за проекта.

"Като транзитна страна ние сме длъжни да се свържем с целия регион", каза още вицепремиера и министър на инфраструктурата Зорана Михайлович пред държавната РТС.

Подкрепи Economic.bg