Сърбия не дочака България и вече строи „Турски поток“

Днес сръбският външен министър Ивица Дачич се срещна с руския си колега Сергей Лавров

Сърбия не дочака България и вече строи „Турски поток“

Сръбският вицепремиер и външен министър Ивица Дачич

Снимка: Wikimedia

2177 ~ 1 мин. четене
Сърбия вече е започнала строителството на местния участък от газопровода „Турски поток“, без да дочака дори да започне изграждането на българската част. Това съобщи сръбският вицепремиер и външен министър Ивица Дачич на пресконференция след срещата с руския си колега Сергей Лавров, пише руската агенция ТАСС.

„Ние няма да чакаме да бъде завършен българският участък. Вече сме започнали работа по строителството на сръбския участък на „Турски поток“, заяви Дачич.

По-рано министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че разрешение за начало на строителството на сръбския участък ще бъде издадено до края на април и работата скоро ще започне официално. Сръбската енергийна агенция одобри на 5 март строителството на сръбския участък и началото на работата беше планирано за април. Изграждането на газопровода на сръбска територия от българската до унгарската граница е възложено на "Газтранс" - съвместна компания на „Газпром“ и „Сърбиягаз“.

В по-ранни свои изказвания директорът на "Сърбиягаз" Душан Баятович заяви, че сръбската страна е готова да започне изграждането на своя участък от газопровода в края на март - началото на април. Строителството трябва да бъде завършено до 15 декември. Сръбският участък на "Турски поток" трябва да започне да доставя природен газ до края на април 2020 г.
Коментари: 0