САЩ и Китай са напът да се споразумеят частично

Фаза едно от сделката помежду им е пред финализиране

САЩ и Китай са напът да се споразумеят частично
САЩ и Китай постигнаха напредък в търговските дискусии и се доближиха до финализирането на части от първата фаза на сделката помежду им. Това съобщи американското търговско представителство, цитирано от CNBC. 

Изявлението идва след среща на американския търговски представител Робърт Лайтхайзър и министърът на финансите Стивън Мнучин с вицепремиера на Китай Лиу Хе. „Те постигнаха крачка по конкретни въпроси и двете страни са близо до финализиране на някои части от споразумението“, се казва в него. Дискусиите продължават на по-ниско ниво, а ръководителите на делегациите ще имат още една среща в скоро време. 

Новините изстреляха основните индекси на САЩ до най-високите им стойности за деня. 

Двете най-големи икономики в света полагат усилия да сключат споразумение, след като поредицата от тарифи, които си налагат повече от година вече, се отразява негативно на глобалната система. Търговската война бе подета от американския президент Доналд Тръмп, който поиска пренареждане на статуквото. Една от основните нападки по адрес на Пекин е свързана с нарушения на интелектуалната собственост на САЩ. Вашингтон има желание и да накара азиатската страна да купува повече американски селскостопански стоки. 

Попитан за Китай в петък, Тръмп каза: „Ние се справяме много добре.“

По-рано този месец той обяви, че двете страни са постигнали „много съществена фаза от сделката“. Очаква се този първо етап на споразумението да бъде финализиран от три седмици. 

Коментари: 0