САЩ и Северна Корея си размениха предупреждения за ядрени удари

Само след няколко месеца КНДР вероятно ще е в състояние да нанесе удар с балистични ракети с ядрен заряд срещу САЩ

САЩ и Северна Корея си размениха предупреждения за ядрени удари
1632 ~ 2 мин. четене
САЩ и Северна Корея си отправиха взаимно предупреждения за възможни ядрени удари. От САЩ заявиха днес на Конференция по разоръжаване в Женева, че КНДР след месеци може би ще е способна да нанесе удар с ядрена балистична ракета срещу континенталната им територия. Междувременно Пхенян каза, че Вашингтон обмисля изпреварващо нападение срещу него, предаде Ройтерс.

"Само след няколко месеца Северна Корея вероятно ще е в състояние да нанесе удар с балистични ракети с ядрен заряд срещу САЩ", каза американският постоянен представител към конференцията Робърт Уд. Той също така заяви, че арсеналите на Китай и Русия се увеличават. Изказването му бе разкритикувано от делегациите на двете страни. 

"Русия, Китай и Северна Корея увеличават своите арсенали, като засилват ролята на ядрените оръжия в своите стратегии за сигурност, а в някои случаи се стремят да разработват нови ядрени способности, за да заплашват другите мирни държави", коемнтира Уд.

Северна Корея обвини САЩ, че се опитват да влошат ситуацията на Корейския полуостров, като "разполагат големи ядрени активи" близо до границите й и подготвят почвата за евентуален изпреварващ удар срещу нея. Като се има предвид естеството и мащабът на засиленото американско военно присъствие (в района), това се прави с намерение за нанасяне на изпреварващ удар срещу КНДР, заяви севернокорейският дипломат Джу Йон-чхол.

"Американски служители, включително министърът на отбраната и директорът на ЦРУ, многократно са говорили за ядрена и ракетна заплаха от КНДР, за да оправдаят своя аргумент за военен вариант, а в американското правителство се обсъжда нова концепция за т.нар. разкървавен нос, ограничен изпреварващ удар срещу КНДР", обясни той.

"Ако твърдите, че искате мир, прекратете опитите си с ядрени и балистични ракети и спрете провокативното си поведение и заплахи", каза в отговор Уд.
Подкрепи Economic.bg