САЩ: „Северен поток 2” ще донесе не само газ, но и натиск от Русия

Американски дипломати отново се обявиха против „Северен поток 2”

САЩ: „Северен поток 2” ще донесе не само газ, но и натиск от Русия

Снимка: БТА

Газопроводът „Северен поток 2” може значително да увеличи натиска на Русия върху ЕС, който е опасен за Европейския съюз и за целия Запад. Това е позицията на американските посланици в Германия, Дания и постоянния представител на САЩ в ЕС, публикувана в германското издание Deuce Welle.

Постоянният представител на САЩ в ЕС Гордън Сандланд, посланикът на САЩ в Дания Карла Сендс и посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел смятат, че проектът за газопровода ще увеличи податливостта на Европа към "руските шантажи в енергийната област".

"Европа трябва да запази контрол върху енергийната си сигурност", казват посланиците.

Дипломатите твърдят, че „Северен поток 2” ще донесе не само газ за Европа, но и натиск и влияние от страна на Русия към Запада.

По-рано вестникът Suddeutsche Zeitung, позовавайки се на източници във френските правителствени среди съобщи, че Франция ще гласува в подкрепа на изменението на газовата директива на ЕС, възпрепятствайки изпълнението на проекта за газопровода „Северен поток 2“. Според публикацията Франция ще обяви, че проектът за газопровода ще добави „стратегически проблеми“ към вече напрегнатите отношения между ЕС и Москва.

Коментари: 0