САЩ забрани добива на газ и петрол в океаните

Обама е загрижен за екосистемите в северните води, забраната е предизвикателство за Тръмп

САЩ забрани добива на газ и петрол в океаните

Американският президент Барак Обама наложи забрана за добив на нефт и газ в американски териториални води. Ограничението важи за новите концесии в северни води и обхваща големи части от Атлантическия и Северния ледовит океан и важи за неопределено време, съобщи BBC.

Забраната, предприета съвместно с Канада, е наложена поради екологични съображения. Целта й е да запази „силна, устойчива, жизнеспособна арктическа икономика и екосистема“. Забраната се основава на местните културни потребности, опасенията за дивата природа и „уязвимостта на региона“ от нефтени разливи.  

Решението се позовава на закон от 1953 г., който позволява на президента да забрани добива на ресурси от океаните за неопределено време.

Ходът на Обама се разглежда и като действие срещу новоизбрания президент Доналд Тръмп, който обеща в предизборната си кампания, че ще разчита на американски енергоресурси.

Екологични организации подкрепиха решението на Обама и се заканиха да съдят Тръмп, ако отмени забраната. Според Американския петролен институт обаче „не съществува такова нещо като постоянна забрана“. Те изразиха новата администрация в Белия дом да отмени ограничението. 

Коментари: 0