Саудитска Арабия с борсов дебют за трилиони

Държавната петролна компания Saudi Aramco ще излезе на американския фондов пазар през 2018 г.

Саудитска Арабия с борсов дебют за трилиони
3746 ~ 2 мин. четене
Саудитска Арабия подготвя борсов дебют за трилиони долари. През 2018 г. държавната петролна компания Saudi Aramco ще направи първично публично предлагане на Нюйоркската фондова борса.

Според официалните власти в арабското кралство, IPO-то (от англ. - initial public offering - първично публично предлагане) ще оцени компанията на минимум 2 трилиона долара, макар че ще бъдат пуснати за продажба едва 5% от капитала на дружеството.

Ако прогнозата се сбъдне, това означава, че 5-процентното предлагане ще набере 100 млрд. долара, или 4 пъти повече от предлагането на китайската Alibaba през 2014 г. ,която досега държи рекорда за най-голямо IPO.

Така дебютът на Saudi Aramco ще бъде най-голямото първично публично предлагане в света, но надали ще има изненадани, при положение, че става дума за акции на най-голямата петролна компания на планетата, коментират анализатори.

Саудитската компания вече е избрала и правна компания, която да поеме дейността по предстоящото предлагане, и това е световно известната White & Case, съобщава Ройтерс, като цитира запознат източник.

White & Case и преди е работила с Aramco, съветвайки саудитската компания по различни проекти през годините. Сред последните е джойнт-венчър с държавната петролна компания на Индонезия Pertamina за изграждането на рафинерия на стойност 5 млрд. долара.

Освен по борсовото предлагане, Aramco работи и по издаването на емисия ислямски облигации на по-късен етап.

Компанията вече е избрала бутиковата инвестиционна банка от Уолстрийт Moelis като международен независим съветник за първичното публично предлагане, съобщи по-рано тази седмица Ройтерс. Малката институция е била предпочетена в конкуренция с някои от най-големите инвестиционни банки в света.

Очаква се по-късно тази година Aramco да избере и местни и международни банки, които да подготвят цялата документация за борсовия дебют. 

Подкрепи Economic.bg