Шойбле: Гърция трябва да се реформира или да напусне еврозоната

Държавният дълг на Атина е неустойчив, страната трябва да стане по-конкурентоспособна

Шойбле: Гърция трябва да се реформира или да напусне еврозоната
3704 ~ 1 мин. четене

Да направи още сериозни реформи или да напусне еврозоната - това препоръча на Гърция германският финансов министър Волфганг Шойбле в интервю за немската държавна телевизия ARD, цитирано от британския в. Guardian.

Шойбле охлади мераците на Атина за облекчаване на дълговете й, посочвайки, че страната ще трябва да напусне еврозоната, ако иска премахване на част от задълженията.

Според Шойбле подобно опрощаване на средства би означавало нарушаване на европейските правила. „Ние не можем да предприемем орязване на дълга за член на единната европейска валута, изключено е в рамките на Лисабонското споразумение. Затова Гърция ще трябва да напусне единната валута“, каза той.

Шойбле заяви, че „натискът върху Гърция да изпълни реформите, трябва да бъде поддържан, за да може тя да стане конкурентоспособна, в противен случай не може да остане“ във валутния съюз.

По-рано тази седмица от Международния валутен фонд (МВФ) определиха държавния дълг на Гърция като неустойчив и прогнозираха, че ще остане такъв, дори и страната да изпълни всички свои ангажименти от спасителната си програма.

Според МВФ гръцкият дълг е цялостно неустойчив и по тази причина той не може да се включи в изплащането на нови кредити, освен в случай, че бъдат приети допълнителни условия, които биха включили отписването на значителна част от дълга от страна на европейските кредитори и провеждането на допълнителни мерки за съкращения.

Коментари: 0