Саудитска Арабия възстанови частично работата на ударената си централа

Възстановяването на пълния капацитет за добив на петрол обаче ще отнеме повече време от първоначално очакваното

Саудитска Арабия възстанови частично работата на ударената си централа

Снимка: БТА

Саудитска Арабия възстанови частично на ударената от дронове централа за преработка на петрол, като така беше възстановен малко под половината от загубения производствен капацитет. Това съобщи главният изпълнителен директор на държавната компания Saudi Aramco Амин Насър, цитиран от Bloomberg.

Страната очаква централата да възстанови нивата на производство преди атаката от около 4.9 млн. барела дневно ден преди края на септември, посочи още той по време на среща с медии в Джеда. Въпреки това е възможно да отнеме повече време – поне до ноември, преди страната да се съвземе напълно, посочи на свой ред саудитският министър на енергетиката принц Абдулазис бин Салман.

Дългоочакваното изказване на властите в Саудитска Арабия, която преди удара произвеждаше около 10% от световния петрол, даде на пазара така очакваната яснота. Сроковете обаче се оказват по-далечни от очакваното.

Малко след нападението представители на властта дадоха сигнал, че по-голяма част от производството ще бъде възстановено в рамките на дни, а до седмици добивът ще бъде възстановен изцяло. В следващите дни прогнозата обаче започна да изглежда все по-песимистична, след като се появиха снимки от пораженията върху производствените мощности.
Коментари: 0