Сделката между Москва и Анкара повиши курса на турската лира

Пазарите също така очакват САЩ да отменят санкциите си спрямо Турция

Сделката между Москва и Анкара повиши курса на турската лира
Курсът на турската лира се повиши днес, след като Турция и Русия се споразумяха да изтеглят бойците на кюрдската организация YPG от турско-сирийската граница, а Анкара заяви, че няма да възобновява действията си на сирийска територия, след като временното примирие, договорено отделно със САЩ, изтече.

Към 16:50 ч. българско време курсът на лирата спрямо долара се бе повишил с 0.87% и един долар се обменяше за 5.76 лири. Спрямо еврото пък курсът на турската валута беше с 0.86% повишение и едно евро се обменяше за 6.40 лири.

През последните дни като цяло курсът на турската лира се повишава, тъй като заплахата от американски санкции спрямо Анкара отслабна. Причината бе съгласието на югоизточната ни съседка временно да прекрати военната си операция срещу YPG в Северна Сирия. След изтичането на договорения срок за примирието, чиято цел бе YPG да напусне зоната на военната операция, Анкара заяви, че няма нужда да възобновява бойните действия.

Вчера Турция също така постигна споразумение с Русия бойците от YPG да бъдат изведени извън областите покрай турско-сирийската граница. Така още повече се понижава вероятността за нова офанзива на Анкара в Северноизточна Сирия.

Радостта на пазарите спрямо споразуменията е напълно обяснима. По-рано САЩ наложиха санкции на турски представители, а освен това предприеха и други мерки, чиято цел бе да ограничат военната кампания на Турция. От Вашингтон заявиха, че санкциите ще бъдат отменени, след като Анкара прекрати своята операция след изтичането на договореното временно примирие.
Коментари: 0