Да изчислиш невъзможното в 200 секунди – Google казва, че знае как

Компанията се похвали, че е разработила компютър с „квантово надмощие“, IBM я разкритикува

Да изчислиш невъзможното в 200 секунди – Google казва, че знае как

Снимка: БТА

Google твърди, че е проектирала компютърна машина, която се нуждае само от 200 секунди, за да реши проблем, който би отнел на най-бързия суперкомпютър в света 10 000 години, пише CNN. Постигната скорост бива определена като „квантово надмощие“, според публикация в блога на компанията и придружаваща статия в научното списание Nature. 

Резултатите, обявени в сряда, предвещават възхода на квантовите компютри, които могат да съхраняват и обработват много повече информация, отколкото техните класически братовчеди, благодарение на използването на физични сили, известни като квантова механика. Голямата разлика: Нормалните компютри използват данни, които съществуват само в едно състояние – 1 или 0. Квантовите използват квантови битове или кубити, които едновременно могат да бъдат всякакви комбинации от 0 и 1. Разликата обещава много по-бързи скорости на обработка.

Амбицията на Google сега ще е да опита да изгради „устойчив на грешки квантов компютър“ възможно най-бързо. Компанията вижда приложения в сферата на автомобилите, самолетите и разработката на нови лекарства. 

„Постигането на необходимите изчислителни възможности все още ще изисква години на усилена инженерна и научна работа. Но ние виждаме ясно пътя сега и сме нетърпеливи да продължим напред“, се казва в публикацията.

Квантовите критици

Експериментът за скорост, създаден от Google, беше разкритикуван от някои експерти и конкурентни компании, след изтичането на резултатите онлайн преди официалната дата на публикуване.

IBM заяви в публикация в блог в понеделник, че Google е надценила трудността на изчислителната задача. Вместо 10 000 години IBM твърди, че проблемът може да бъде решен от класически компютър само за 2.5 дни. „Призоваваме общността да третира твърденията, че за първи път квантовият компютър направи нещо, което класическият компютър не може, с голяма доза скептицизъм“, заявяват от IBM.

Изпълнителният директор на Google Сундар Пичай защити твърдението на управляваната от него компания в интервю за MIT Technology Review, публикувано в сряда, сравнявайки го с опитите на братя Райт за полет. „Първият самолет летеше само за 12 секунди и затова няма практическо приложение за това“, отбелязва Пичай и добавя: „Но показва възможността самолет да може да лети“. 

Китай се счита за лидер в развитието на квантовите изчисления, които биха могли да имат значителни военни приложения. Съединените щати се опитват да наваксат, разпалвайки страхове от квантова надпревара в оръжейната сфера. 
Коментари: 0