Селските райони също трябва да се възползват от цифровата икономика

За следващия многогодишен бюджет на ЕС ще имаме €9,2 млрд. по програма \"Цифрова Европа\", каза еврокомисарят Мария Габриел

Селските райони също трябва да се възползват от цифровата икономика

Снимка: Facebook

От цифровата икономика да се възползва всеки, без изключение, е цел на стратегията ни за цифровия единен пазар. За цифровата икономика като предпоставка за растежа и заетостта в ЕС, за развитие не само на градовете, но и на селските райони. Това говорихме в специален панел в първия ден от Конгреса на ЕНП в Хелзинки, написа еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел в профила си в социалната мрежа Facebook. 

По думите й цифровият единен пазар трябва да предостави на всеки по-голямо разнообразие от трансгранични услуги, да насърчи създаването на иновативни онлайн услуги на конкурентни цени и да даде възможност на малките и средните предприятия да се развиват. 

Работата ни през последната една година напредна значително и вече имаме резултати в областта на защитата на данните, свободното движение на нелични данни, аудиовизуалните медийни услуги, електронните съобщения, напредваме по въпросите за киберсигурността, борбата с дезинформацията онлайн, авторското право и много други въпроси, посочи Габриел.

Тя обясни, че трябва да продължи усилената работа, за да се върне европейското лидерство в областта на технологиите и иновациите. За целта са нужни и достатъчно средства. Радвам се, че имам възможност да допринеса за това наше лидерство, включително чрез новата програма „Цифрова Европа“, която предложих. За следващия многогодишен бюджет на ЕС ще имаме 9,2 милиарда евро за инвестиции в киберсигурност, суперкомпютри, изкуствен интелект, публична администрация и цифрови умения. Последните са ключови, когато говорим за извличане на максимални ползи от цифровата трансформация, коментира българският еврокомисар. 

Действията ни да направим цифровата икономика достъпна за всички може да се разглежда като триъгълник, включващ достъп до инфраструктура, цифрови умения и информация. В неговия център трябва да остане европейския подход към цифровизацията, отстояващ нашите общи ценности, допълни още тя. 

Коментари: 0