Сестрата на Ким Чен-ун отива в Южна Корея за Олимпиадата

За първи път член на династията Ким посещава страната

Сестрата на Ким Чен-ун отива в Южна Корея за Олимпиадата

Снимка: БТА

1068 ~ 1 мин. четене
Сестрата на лидера на Северна Корея Ким Чен-ун ще посети Южна Корея за Зимните олимпийски игри в Пьончан, съобщи южнокорейското министерство на националното обединение, цитирано от Франс прес.

Ким Йо-джон, която е висш кадър на Корейската трудова партия, ще е част от делегация на високо равнище, очаквана в петък в Южна Корея. Тя отговаря за пропагандната дейност на управляващата партия.

Делегацията на КНДР в Южна Корея ще се ръководи от председателя на парламента Ким Йон-нам. В нея влизат също председателят на севернокорейския Спортен комитет Чхуе Хюи и ръководителят на екипа на КНДР в преговорите с Южна Корея И Сон-гуон, предаде Ройтерс.

Включването на Ким Йо-джон в делегацията е от голямо значение, тъй като тя е не само сестра на севернокорейския лидер, а и член на ръководството на управляващата Корейска трудова партия, се казва в изявление на южнокорейското министерство на националното обединение.

Визитата й обаче може да предизвика напрежение между Сеул и Вашингтон, тъй като миналата година тя бе поставена в черен списък на финансовото министерство на САЩ за нарушения на човешки права и цензура, а Чхуе е включен в санкции на ООН със забрана за пътуване, отбелязва Ройтерс.

Ким Йо-джон е заместник-директор на отдела по Пропаганда и агитация на Корейската трудова партия, който отговаря за идеологическите послания в медиите, изкуствата и културата. Чхуе преди е работил за същия отдел.

Това ще е и първото посещение на член на клана Ким в Южна Корея, отбелязва BBC.
Подкрепи Economic.bg