Критиците съсипаха новия „умен“ продукт на Apple

Високоговорителят HomePod вече е достъпен за предварителни поръчки, но критиците не са впечатлени от неговата интелигентност

Критиците съсипаха новия „умен“ продукт на Apple

Снимка: Apple

Преди дни Apple стартира продажбите на своя HomePod - „умният“ високоговорител, който излиза в пряка конкуренция с Amazon Echo и Google Home. Първите ревюта не закъсняха и повечето са единодушни, че устройството действително предлага високо аудио качество, но за сметка на това има сериозни проблеми със своята интелигентност. 

Нилей Пател от The Verge изтъква звуковите характеристики на HomePod и възможностите за настройване на басовете. Той обаче изтъква, че потребителите не могат да поискат от устройството да им пусне музика през Spotify или Sirius XM. Пател изтъква и разочарованието си от Siri, чийто възможности спрямо тези на Alexa, според него, са значително ограничени.  

Матю Панцарино от TechCrunch също похвали звука на високоговорителя, добавяйки обаче, че той не е толкова силен, колкото на някои конкурентни продукти. Микрофоните не HomePod са „изключително добри“ при улавянето на гласови команди, смята още той. Панцарино обаче също обръща внимание на стрийминг услугите и казва, че ако човек не харесва Apple Music, няма нужда да си купува това устройство. „HomePod звучи страхотно, но само на повърхността и е спорно дали е достатъчно добър, за да оправдае ограниченията“, казва той, визирайки невъзможността за достъп до някои чужди приложения. 

Никол Нгуен от BuzzFeed харесва тясната интеграция с iPhone, разпознаването на гласа на Siri и възможността за изпращане на текстови съобщения чрез глас. Тя също е съгласна за качеството на звука, но отбелязва, че продажбите на HomePod ще са трудни на фона на цената и гъвкавостта на своите конкуренти. „HomePod е предназначен за потребители, които са 100% ангажирани към продуктите на Apple, които живеят в екосистемата iOS/Mac, които са абонирани за Apple Music“, посочва още тя. 

Според Ед Бейг от USA Today HomePod звучи много подобно на говорителя на Google, но отстъпва по отношение на интелигентността. Като отявлен фен на iPhone обаче той смята, че макар и позакъсняла с влизането си в бизнеса с „умни“ високоговорители, „стъпването на Apple на дансинга ще оживи партито“. 

Брайън Чен от New York Times обаче остана доста разочарован от HomePod и дава за пример, че той не е могъл да му помогне с основни кухненски задачи, не е могъл да поръча кола през Uber и му е предлагал музика, която той не харесва. „Не бързайте да си го купувате“, призовава Чен, който изтъква, че Siri е отстъпва много на Alexa и асистента на Google. 
Коментари: 0