„Северен поток 2” напредва въпреки риска от санкции

Според компанията изпълнител газът от Русия към Германия ще потече в края на 2019 г.

„Северен поток 2” напредва въпреки риска от санкции

Снимка: БТА

1100 ~ 1 мин. четене
Изграждането на газопровода „Северен поток 2”,  по който ще тече газ от Русия директно до Германия, напредва по график. Това обяви компанията изпълнител на проекта, според която европейските инвеститори остават отдадени на задачата въпреки критиките и заплахата от санкции.

Според базираната в Швейцария компания Nord Stream 2 AG газът от Русия към Германия се планира да потече в края на 2019 г. и така да се заобиколят съществуващите газови трасета през Украйна.

През юли Вашингтон отправи предупреждение към западните фирми, инвестирали в газопровода, че си навличат риск от санкции. Според САЩ Москва използва „Северен поток 2”, за да раздели Европа.

Въпреки че Германия и Русия не са в добри отношения, откакто страната на Владимир Путин анексира Кримския полуостров пред четири години, и двете държави имат интерес от новия газопровод.  От една страна Москва ще може да заобиколи Украйна, където руският енергиен гигант „Газпром” се сблъсква с прекъсвания на газоподаването, а от друга Берлин ще получи по-надеждни газови доставки. Причината за периодичните прекъсвания на газовите доставки от Русия на украинска територия са споровете между „Газпром” и Киев относно цените на газа и транзитните такси.

Nord Stream 2 AG, която ще удвои съществуващия капацитет от 55 млрд. кубични метра газ годишно, осигурен чрез тръбата „Северен поток 1”, е собственост на „Газпром”. Руската копания поема половината от планираните разходи за „Северен поток 2”, които са около 9.5 млрд. евро. Останалата част от разходите е поделена между пет европейски енергийни компании – германските Uniper и Wintershall, англо-холандската Royal Dutch Shell, френската Engie и австрийската OMV.
Подкрепи Economic.bg