Зловещите цифри зад Северна Корея

Сравнителна статистика между комунистическата и демократичната Корея показва пропастта между страните

Зловещите цифри зад Северна Корея

Най-лошото място на Земята е субективно понятие, което често e използвано за образното представяне на непривлекателните местности на планетата. Докато повечето държави, намиращи се в незавидно икономическо положение, страдат от дейността на наркокартели, религиозни или граждански войни, то малцина са бедни и същевременно икономически изолирани от света. Пример за такава страна е Северна Корея.

Отношенията между комунистическата страна и Съединените щати, както и по-голямата част от света, са почти напълно преустановени в продължение на десетилетия, особено след края на Втората световна война. През 2006 г. ядрените опити на Северна Корея принудиха Съвета за сигурност на ООН да гласува единодушно общи икономически санкции, които, комбинирани с изцяло неефективната държавна икономика, доведоха Северна Корея до напълно изолационно положение, допълнено от разрушителния социален ефект на комунистическата диктатура.

През 2013 г. Южна Корея се радва на презадоволителни нива на търговията с останалата част от света, която достигна повече от 1 трилион щатски долара. В това време общият оборот от международната търговия на Северна Корея е едва 7.43 млрд. долара, което е по-малко от половината средства, които основателят на Microsoft Бил Гейтс е добавил към богатството си за същия период.  

Строгите ограничения, налагани от Службата за контрол на чуждестранните инвестиции, определят стойността на търговията между САЩ и Северна Корея на скромните 23.4 милиона долара износ, което е символично ниво, в сравнение с показателите за износа към която и да е друга държава.

Номиналният брутен национален доход на Северна Корея е само 33.8 трилиона южнокорейски вона (около 3 млрд. щатски долара), което е 42 пъти по-малко от показателите на Южна Корея, въпреки че населението на южната страна е два пъти по-малко, а тя генерира 26 пъти повече електрическа енергия. Тази картина помага на страничния човек да добие бегла представа, колко е мизерна хуманитарната и индустриалната ситуация в Северна Корея. 

Неотдавнашната суматоха около излизането на филма „Интервю“ и хакването на Sony Pictures показва на света, че въпреки незавидното икономическо положение на страната, тя е сериозна заплаха и трябва да бъде взимана на сериозно. В същото време жителите на Северна Корея остават бедни, а в много случаи и  недохранени.


Коментари: 0