Северна Корея успешно тества водородната си бомба

Тестът в сряда съвпада със земетресение от 5.1 по Рихтер

Северна Корея успешно тества водородната си бомба
3776 ~ 1 мин. четене

Северна Корея обяви, че е провела успешно изпитание на водородна бомба, предадоха световните агенции, цитирайки специално изявление по севернокорейската Централна телевизия. 

"Тестът на първата водородна бомба беше успешно проведен в 10:00 (0130 GMT) в сряда", съобщи официалната информационна агенция на Северна Корея KCNA. 
 През миналия месец Ким Чен Ун изяви претенция, че страната му е развила водородна бомба, известна също като термоядрено устройство, една стъпка нагоре от по-малко мощната атомна бомба, но САЩ и външни експерти бяха скептични към съобщението. Някои анализатори изказват своите съмнения дали и тестът в сряда наистина е бил взрив на водородно устройство.

Тестът в сряда съвпада със земетресение от 5.1 по Рихтер, засечено от Геоложката служба на САЩ, за което Южна Корея заяви, че е било на 49 км от мястото, където Севера проведе ядрени опити в миналото. 
Последният тест на Северна Корея на атомно устройство през 2013 г., също предизвика земетресение от 5.1 по Рихтер. 
През последните няколко години Северна Корея извърши три ядрени опита - през 2006, 2009 и 2013 години. В отговор Съветът за сигурност на ООН наложи на страната различни санкции. 

Подкрепи Economic.bg