Шефът на YouTube посъветва Facebook да се върне към бебешките снимки

Сюзън Воичицки се пошегува с видео амбициите на социалната мрежа

Шефът на YouTube посъветва Facebook да се върне към бебешките снимки

Снимка: YouTube/Screenshot

1372 ~ 2 мин. четене
Главният изпълнителен директор на YouTube Сюзън Войчицки се пошегува, че конкурентната Facebook, че „трябва да се върне обратно към бебешките снимки“, вместо да се опитва да се превърне във видео платформа, която да се конкурира с тази на Google. Войчицки се включи в конференцията на Recode – Code Media, където бе попитана за мнението ѝ по повод нарастващите амбиции на Facebook във видеото. 

„Винаги трябва да вземате конкурентите си на сериозно, но няма да спечелите с гледане назад и наоколо“, коментира тя, цитирана от Business Insider. 

На въпрос какво според нея все пак правят Facebook, Войчицки отвърна: „Мисля, че се концентрират върху фокуса си. Мисля, че трябва да се върнат към бебешките снимки и споделянето“. 

Тя призна, че не е Facebook експерт и, че те като такива трябва да вършат най-доброто за собствения си бизнес. „Всички ние трябва да се състезаваме за съдържание“, добави изпълнителният директор на YouTube. 

Коментарът на Войчицки идва в момент, когато Facebook все по-активно се намесва във видео конкуренцията в социалните медии. Компанията на Марк Зукърбърг значително увеличи показването на клипове в своята платформа, като дори въведе опция за видео реклама. 

Facebook не крие амбициите си в сферата и лансира функцията Watch, чрез която потребителите ще могат да гледат съдържанието от професионалисти, включително такива, привлечени от YouTube. За първата партида видеа компанията е похарчила между 10 и 40 хиляди долара на епизод в късометражния формат и между 250 000 долара и 1 млн. долара на епизод за телевизионен формат. 

Коментарът Воийчицки обаче идва в момент, когато Facebook обяви радикални промени в новинарския поток на платформата си и промени алгоритмите, така че потребителите да виждат повече съдържанието от приятелите си отколкото от бизнес и медийни страници.   

Според екипа на Facebook когато хората са ангажирани със своите близки, това носи повече смисъл. „Добре е за вашето благополучие“, коментира директорът по изследванията в компанията Дейвид Гинсбърг в интервю за News York Times. 

Промените обаче затрудняват авторите да увеличават обхвата на своята аудитория в социалната мрежа. Джесика Нигри от Business Insider коментира, че той рязко е спаднал и е бил „унищожен“. „Забелязах, че видеоклиповете генерират по-малко влияние от обикновено“, казва тя, изтъквайки че този въпрос е ключов за хората, които зависят от социалните мрежи, за да показват работата си и да намират нова публика. 
Подкрепи Economic.bg