Шофирането е полезно за здравето

Управлението на автомобил стимулира когнитивните функции

Шофирането е полезно за здравето
396 ~ 1 мин. четене
Шофирането е полезно за здравето на възрастните хора. Управлението на автомобил стимулира когнитивните функции и забавя процесите на стареене, пише изданието Daily express, като се позовава на резултатите от американско изследване.

От проучването на Колумбийския университет в Ню Йорк става ясно още, че водачите на автомобили са предпазени и от състояния на деменция. Установено е, че когато възрастни хора спрат шофирането, психическото и физическото им здраве се влошава. Загубата на независимост също често води до проявата на симптоми на депресия.

Това не е първото подобно проучване. Предишни резултати също сочат, че преустановяването на шофиране увеличава депресивните настроения.

Д-р Гохуа Ли от изследователския екип казва, че за много възрастни хора шофирането е неизменна част от всекидневието и е сериозен индикатор за самоконтрол и независимост. С напредването на възрастта обаче настъпва момент, в който водачите на автомобили трябва да решат дали да продължат да шофират, или да се откажат. 

„Когато този моментът настъпи, трябва да се вземат предвид последствията от отказа от шофиране и да се изготвят индивидуални планове за запазване на подвижността и социалните функции", съветва д-р Ли.
Подкрепи Economic.bg