Шотландия: Уважаваме решението на Каталуния

Позицията на външния министър в Единбург е разбираема

Шотландия: Уважаваме решението на Каталуния

Шотландското правителство уважава и разбира позицията на каталунското регионално правителство, което обяви независимост от Испания. Това гласи изявление от шотландския министър на външните работи Фиона Хислоп, пише BBC. Тя обаче не заяви ясно, че признава Каталуния като независима държава.

Според Хислоп каталунският народ „трябва да има възможността да реши своето собствено бъдеще“. Също така тя призова за „процес на диалог“ за решаване на кризата.

Каталуния в петък обяви независимост, след като 70 от общо 135 депутати в каталунския парламент се обявиха "За", 10 "Против", а двама се въздържаха. Народните представители от опозиционните Социалистическа партия на Каталуния, Народна партия на Каталуния и "Граждани" напуснаха залата преди вота за независимостта. В отговор на действията на властите в Барселона испанският парламент одобри налагане на директно управление в Каталуния.

От Лондон по-рано заявиха, че няма да признаят декларацията на независимост. Сходни позиции изразиха Франция, Германия, САЩ и Европейският съюз. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС „не се нуждае от повече пукнатини, повече разделяния“.

Не е тайна, че Шотландия, която е една от съставните части на Обединеното кралство, също се стреми към независимост. В началото на октомври шотландският първи министър Никола Стърджън проведе първата си среща с ирландския премиер Лео Варадкар. По време на нея Стърджън каза: „Както вие, и ние не искаме Brexit. Както вие, и ние подкрепяме единния пазар и членството в митническия съюз“.

В края на март Единбург изпрати официално писмо с искане за провеждане на втори референдум за независимост, а Стърджън през юни заяви, че Шотландия до 2025 г. ще стане независима държава. Шотландия дори отказа да приеме законопроекта за Brexit, тъй като не постигна споразумение с Великобритания какви правомощия да бъдат прехвърлени на властите в Единбург след Brexit. Шотландското правителство, което се стреми към независимост, се опасява, че чрез въпросния законопроект ще му бъдат отнети определени правомощия.

Коментари: 0