Щатската Bio-Rad Laboratories глобена с $55 млн. за рушвети в Русия

Компанията е плащала за услуги на чиновници в здравните министерства на РФ, Тайланд и Виетнам

Щатската Bio-Rad Laboratories глобена с $55 млн. за рушвети в Русия
212 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Американската компания Bio-Rad Laboratories е глобена с 55 млн. долара от Комисията по ценни книжа на САЩ за даване на подкупи на руски чиновници.

Държавните следователи научиха, че сътрудниците на Bio-Rad са давали пари в плик на служители на Министерството на здравеопазването на Руската федерация (МЗ РФ).

При това във финансовите отчети тези пари са фигурирали като „комисионни“ за уж посредници в офшорки. „Bio-Rad много пъти е игнорирал предупреждения за това, че някои агенти наистина са чиновници-рушветчии“, цитира ги руският бизнес всекидневник РБК.

Според разследването за подкупи са били похарчени 7,5 млн. долара. Те се давали с цел получаване на държавни договори. В счетоводните ведомости тези рушвети са минавали в качество на легални разходи – различни комисионни, плащания за реклама и др. От услугите, получени от компанията срещу подкупи, тя е спечелила от порядъка на 35 млн. долара.

Освен в Русия подкупи са се давали и на чиновници в Тайланд, Виетнам и др. страни. На територията на РФ Bio-Rad Laboratories е регистрирана като ООО "Био-Рад Лаборатории", която се занимава с "доставки на оборудване и реагенти за лабораторен скрининг". 

Припомняме, че по-рано през септември 2014 г. съдът на Северния окръг на Калифорния глоби руското подразделение на американския гигант Hewlett-Packard (HP) с 58,7 млн. долара - за организация на схема за рушвети за държавни служители в РФ. 

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg