Щатските акции тръгнаха нагоре

Днес ще бъдат публикувани много корпоративни отчети за третото тримесечие на годината

Щатските акции тръгнаха нагоре

Щатските акции записаха повишения след тежките понижения през октомври. S&P 500 добави повече от процент и половина и затвори на 2682 пункта, а секторите в състава му, които изведоха индекса от територията на корекция, бяха секторът на комуникациите, енергийният и на материалите. Акциите на Twitter скочиха с повече от 4%. Dow Jones добави 431 пункта към стойността си, поведен от поскъпването на Goldman Sachs, McDonalds и Boeing. NASDAQ пък се увеличи с повече от процент и половина и затвори на 7161, благодарение на 5.2-процентното поскъпване на Intel и 4.7% - на Comcast. Coca-Cola надмина прогнозите на Уолстрийт с приходите си за третото тримесечие на годината и книжата се изстреляха нагоре с 1.6%. General Electric поевтиня с повече от 10% през деня и падна под 10 долара за акция за пръв път от 2009 година насам. Спадът идва след новината, че Комисията по ценните книжа и борсите разглежда счетоводството на компанията, както и че компанията поставя като вариант намаляването на дивидента си до едно пени на акция. В края на сесията книжата се понижиха с 8.7% до малко над 10 долара. На ежегодно събитие в Ню Йорк технологичният гигант Apple представи нови iPad устройства без home бутон и с лицево разпознаване. В четвъртък след края на сесията се очакват финансовите отчети на компанията, която наскоро представи нови три модела iPhone. По-рано през деня бяха публикувани данни за индекса на потребителското доверие, който е нараснал до 137.9 пункта благодарение на силния пазар на труда и прогнозите за стабилен икономическият растеж в краткосрочен план. Доходността по 10-годишните американски облигации достигна около 3.098%, а по 30-годишните ДЦК – до 3.35%.

Днес ще бъдат публикувани голямо количество корпоративни отчети за третото тримесечие на годината от компании като GlaxoSmithKline, ADP, Estee Lauder, General Motors и Williams.                            

Базираният в Манхатън, Ню Йорк козметичен лидер следваше движение в низходящ канал от май месец насам. През по-голямата част от октомври котировките се движеха под 50-дневната средна ЕМА, но след вчерашната силно положителна търговия, добавила 3.6% към стойността на Estee Lauder, се очаква цената да тества подвижната средна. Днес предстоят финансови отчети от компанията и ако те задоволят инвеститорските очаквания, котировките може да достигнат и горната граница на канала при 140 долара за акция. За вход в позиция бихме препоръчали да се изчака публикуването на отчетите, което ще потвърди посоката на движение.

Силният долар продължава да потиска еврото и най-търгуваната валутна двойка се движи в прецизен канал, чиято горна граница доближава хода на 50-дневната средна. Котировките се доближават до голяма степен до локалния минимум, постигнат в средата на август, и евентуален негов пробив би установил нов устойчив тренд на понижение. При неуспех обаче ще може да се влезе в дълга позиция с цел 1.1400.

Европейският сорт петрол отстъпи рязко от 4-годишния си максимум и записа значителни понижения. Низходящото движение на индикатора Стохастик и позиционирането на котировките под 50-периодната средна ни карат да смятаме, че би могло да се влезе в къса позиция с цел 73-74 долара за барел, където да се тества линията на подкрепа. При неин неуспешен пробив и покачване на цените на течното злато ще може да се влезе в дълга позиция с цел 78-80 долара за барел.

Японският индекс премина ключово ниво на подкрепа при 22500 пункта и по този начин проби възходящия канал, в който се движеше през последните три години. След като през изминалата седмица Nikkei отслабна с 5.6%, през настоящата индексът постепенно се бори със загубите. При връщане на движението в рамките на канала, тоест при покачване на котировките над 22500 пункта, ще може да се влезе в нова дългосрочна позиция с цел 25000 пункта, които за последно, и то за кратко, са достигнати през 1996 година.

 

Коментари: 0