Щатските индекси получиха силен импулс след срещата Тръмп-Юнкер

Днес се очаква ЕЦБ да запази основната лихва

Щатските индекси получиха силен импулс след срещата Тръмп-Юнкер

Снимка: @JunckerEU

436 ~ 3 мин. четене

През изминалия ден световните финансови пазари бяха съсредоточили поглед върху срещата между президента на Европейската комисия Жан Клод Юнкер и американския президент Доналд Тръмп, от която се очакваше да има позитивно развитие на търговския конфликт между ЕС и САЩ. След продължителни преговори, довели до напрегната търговия през по-голямата част от деня, в късните часове на щатската сесия стана ясно, че двете страни са стигнали до напредък по някои основни точки на спора около вноса на соя в ЕС и митата върху някои американски индустриални стоки.

В резултат основните щатски индекси получиха късен импулс, довел до силни повишения. Индексът на сините чипове Dow Jones навакса изоставане от 100 пункта, за да завърши с ръст от 0.68%. Технологичният NASDAQ напредна с 1.2% след силно представяне на гигантите в сектора, а S&P 500 добави 0.90% към стойността си, финиширайки на 1 пункт от рекордния си връх.

След затварянето на щатската търговска сесия Facebook публикуваха своите финансови отчети за изминалото тримесечие, но регистрираните приходи от $13.23 млрд. на фона на очакванията за $13.36 млрд. разочароваха силно инвеститорите и акцията на компанията потъна с над 24% в извънборсовите часове.

В Европа преговорите по търговския конфликт натежаха на основните индекси, изпращайки ги в червена територия. Немският DAX отново се отчете с най-големи загуби от 0.87%, следван от паневропейския Stoxx600 с понижение от половин процент. Неприятни емоции в автомобилния сектор пристигнаха и с новината за смъртта на легендарния изпълнителен директор на Fiat – Серджо Маркионе. В резултат книжата на компанията поевтиняха с 15%.

Основен лихвен процент – Европейска централна банка

В четвъртък в 14:45 часа българско време ще бъде обявено решението относно основния лихвен процент на Европейската централна банка. Очакванията са лихвената ставка да не бъде променена от текущите 0.00%. В 15:30 часа ще последва обичайната пресконференция на централните банкери, на която инвеститорите ще следят с особен интерес думите на Марио Драги в търсене на сигнали относно бъдещата монетарна позиция на банката.

Procter & Gamble Co.

От месец май насам акцията на Procter&Gamble успява да обърне тренда си на движение и вече трети месец се радва на възход. След последното отскачане от долната граница на трендовия канал, акцията загатва за предстоящ силен ръст. За по-консервативните инвеститори е желателно да се изчака и тест на 200-периодната ЕМА, като неин пробив вероятно ще доведе до атака на нива около $82.50.

USD/JPY

Вече четвърти месец продължава възхода на щатския долар спрямо японската йена, като движението на валутната двойка бива подкрепено от възходяща тренд линия. През юни и юли тя бива допълнително подкрепена от 50-дневната подвижна средна, която ограничава пониженията. Смятаме, че в момента цената е изгодна за покупка, като целта е отскачане от тренд линията и достигане на нов локален максимум над 113.00.

Soybeans

След като удари рекордно дъно от около $810, в кратък срок цената на соята успя да навакса част от изгубените позиции. Котировките доближават ниво около 23.60% от корекцията на Фибоначи, което смятаме че ще бъде преодоляно с лекота. При влизане в дълга позиция, инвеститорите е желателно да бъдат внимателни около границата от $900, където очакваме да бъде срещната силна съпротива.

Dow Jones

Колебливото представяне на Dow Jones през 2018 г. дава възможност за образуване на триъгълна формация, която при наличния до началото на годината категоричен възходящ тренд, дава предпоставки за последващо силно възходящо движение. Фигурата среща силна подкрепа от 50-периодната ЕМА, която съвпада с долното рамо на триъгълника. Евентуален пробив на горното рамо може да бъде приет за силен бичи сигнал, а очакванията ще бъдат за достигане на нови исторически върхове.

Подкрепи Economic.bg