Силна волатилност беляза търговията в САЩ

Ford Motor, General Motors и Fiat Chrysler записаха повишения в края на вчерашния ден

Силна волатилност беляза търговията в САЩ

Снимка: Pixabay

Търговията в сряда отново беше белязана от силна волатилност. S&P 500 остана почти непроменен, а технологичният Nasdaq успя да финишира на зелена територия с ръст от 0.16%. Dow Jones Industrial Average затвори търговията с 0.22% по-малко до 24370 пункта. Най-високи стойности имаше след ръст от близо 370 пункта, а най-ниски – след спад от над 200 пункта.

Първоначалните повишения бяха породени от знаците, че отношенията между Пекин и Вашингтон вървят в добра посока. Китай обяви, че работи по намаляване на митата върху автомобилния сектор, а Доналд Тръмп коментира, че се водят разговори с Пекин и че предстоят „важни новини“.

Ford Motor, General Motors и Fiat Chrysler записаха повишения в края на дена. Настроенията около търговските отношения изпратиха европейските акции нагоре и основните индекси записаха чувствителни повишения. DAX прибави процент и половина, а френският САС – 1.35%. Въпреки Брекзит и FTSE  успя да нарасне с 1.27% до 6806 пункта.

Тереза Мей отпътува към Европа с опит да възобнови преговорите по развода на Обединеното кралство и ЕС, но Съюзът отказва да променя вече договореното споразумение, след като британският премиер отложи в понеделник парламентарното гласуване дали сделката да бъде приета. Това изпрати британската лира до 20-месечно дъно, а в края на деня котировките на GBP/USD се понижиха до под 1.25.

Акценти днес

Данни за инфлацията – САЩ

Днес търговското министерство на САЩ ще публикува данни за инфлацията. Очаква се базовият индекс на потребителските цени, който изключва силно волатилните цени на храната и енергията, да остане непроменен на месечна база за ноември на ниво 0.2%, а на годишна – да се повиши до 2.2% спрямо 2.1% за предходния период.

Инструмент на фокус - Fiat Chrysler

Седмичната графика на Fiat ни показва едно стабилно ниво на подкрепа при около 15 долара. През последните месеци на няколко пъти котировките са доближавали това ниво, като то е пробивано съвсем за кратко и с малко. Силно вероятно е този път да имаме понижение под 15 долара предвид низходящото движение на цената. Силната подкрепа и линията на съпротива образуват формация триъгълник, за която е характерно, че последващото покачване или понижаване ще бъде със силен тласък и с голямо движение в цената. За вход в позиция бихме препоръчали на по-предпазливите инвеститори да изчакат потвърждение за посоката на движение.

GBP/CHF

Седмичната графика на валутната двойка показва ниво на подкрепа около 1.20 през последните 9 тримесечия, като през последните 5 седмици записва все червени свещи. Индикаторът Стохастик бележи понижения, но все още не е навлязъл в препродадения пазар. Очакваме спадът в котировките да продължи в близките седмици, като ще може да се влезе в къса позиция с цел 1.2100-1.2000.

Oil US


След драматичното поевтиняване на течното злато, през изминалите две-три седмици спадът беше ограничен до 50 долара на барел. Оттогава насам котировките се движат в рамките на относително рейнджови канал със съпротива при около 54 долара. Стохастик бележи ръст, но за обръщане на тренда и възстановяване на загубите ще може да се говори едва след потвърден пробив на 200-периодната средна ЕМА. За вход в по-дългосрочна позиция бихме препоръчали да се изчака, но към момента може да се използва движението в границите между 50 и 54 долара на барел за краткосрочни позиции.

S&P 500

Широкият индекс ни показва движение в рамките на силно низходящ канал през последните две седмици, като понижението на Стохастик под 80 пункта ни дава сигнал, че може да използваме краткосрочното движение и да влезем в къса позиция с цел долната граница на канала при около 2550 пункта.
Коментари: 0