Скандалът с Кристалина Георгиева стигна до Байдън

Американски сенатори са поискали от държавния глава „пълна отчетност“ около разкритията

Скандалът с Кристалина Георгиева стигна до Байдън

Снимка: БТА

2453 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Високопоставени американски сенатори призовават президента Джо Байдън за „пълна отчетност“ около доклада за фалшифицираните данни на Световната банка за Китай по времето, когато начело на институцията бе Кристалина Георгиева.

Председателят на комисията по външните работи към Сената на САЩ, демократът Робърт Менендес, и най-високопоставеният републиканец в нея Джеймс Риш, изпратиха писмо до президента с искане за бърза и подробна информация за разразилия се спор.

Сенаторите Менендес и Риш не призовават за оставката на Георгиева, подобно на авторитетното издание The Economist, но отбелязват, че изнесените данни за манипулация са „дълбоко смущаващи“. В писмото до Байдън те пишат, че са обезпокоени от евентуалните последствия върху репутацията на Световната банка и на Международния валутен фонд (МВФ), начело на който в момента е българката.

Припомняме, че самата Георгиева отхвърли твърденията, изнесени в доклада, че като управляващ директор е прилагала „неправомерен натиск“ върху служителите, за да променят данните в класацията Doing Business в полза на Китай. В петък тя заяви, че упреците срещу нея са „фалшиви и подвеждащи“. Също така обвини офиса на бившия президент на Световната банка Джим Йонг Ким в манипулиране на данните.

Междувременно известни икономисти и влиятелни жени се застъпват за Кристалина Георгиева. В понеделник зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис се срещна с нея във Вашингтон и публикува туит в нейна подкрепа.

Винаги е хубаво да видя Георгиева от МВФ", написа той и добави, че МВФ е показал „истинско лидерство“ при разпределянето на паричните резерви на страните членки.

Американското министерство на финансите контролира акционерните дялове на САЩ в двете базирани във Вашингтон финансови институции. Ведомството обяви, че проучва обвиненията срещу Георгиева, но не даде повече информация.

Говорителят на министерството отказва и да коментира твърденията на Bloomberg, че министърът на финансите Джанет Йелън отказва да приеме телефонните обаждания на Кристалина Георгиева, откакто преди десет дни избухна скандалът. Личният говорител на българката също не коментира темата.

Подкрепи Economic.bg