Натискът за оставката на Кристалина Георгиева се увеличава

Бивши служители на Световната банка оспориха скандалния доклад

Натискът за оставката на Кристалина Георгиева се увеличава

Снимка: БТА

2633 ~ 3 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Скандал с Кристалина Георгиева

Авторитетното списание The Economist призова изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева да подаде оставка. Това става дни след скандалния доклад на Световната банка, в който се твърди, че тя е съдействала за фалшифициране на данните в авторитетната класация Doing Business в полза на Китай. В доклада за 2018 г., докато Георгиева беше начело на организацията, азиатската държава е била избутана нагоре с 8 места.

Заради предполагаемата си роля в спора изданието смята, че инцидентът подкопава доверието в МВФ като пазител на световните макроикономически данни и посредник между икономическите сили.

The Economist напомня, че до 2017 г. премиерът на Китай се оплаква, че страната изостава в класацията, което се превръща в двигател за реформи – по-малко бюрокрация за предприемачите, намаляване на таксите, оптимизация и дигитализация.

Напредъкът на Китай илюстрира силата на класацията на Doing Business на Световната банка. Лидерите са ги използвали за мотивиране и наблюдение на регулаторните реформи и обичат да се хвалят с напредъка на страната си“, посочва The Economist.

Самата Кристалина Георгиева отрече обвиненията, а пред Reuters тя получи подкрепа от бивш служител на Световната банка, който е участвал в изготвянето на докладите за класацията Doing Business през 2017 г. Шанта Девараджан посочва, че разследването, което уличава Георгиева в прилагане на „ненужен натиск“ върху персонала за повишение рейтинга на Китай, не е достоверен.

Девараджан, сега професор по политика на развитие в университета в Джорджтаун, заяви в поредица от туитове, че никога не е изпитвал натиск да промени резултатите на Китай и каза, че адвокатите на WilmerHale (бел. р. – компанията, изготвила въпросния доклад) са използвали само половината от изявленията му от едночасово интервю.

Посоката на Георгиева беше да провери китайските числа, като се увери, че Китай получава кредит за реформите, които са предприели, без да се компрометира почтеността на Doing Business. Адвокатите на WilmerHale пропуснаха последната фраза“, каза той.

Някои от промените представляваха коригиране на грешки „или преценка на въпроси, където се изискваше преценка“, заявява Девараджан, който е старши директор в групата на развиващите се икономики към Световната банка до 2019 г.

Позицията на The Economist

„Ръководителят на МВФ трябваше да наблюдава, без да се намесва, "докато двама от най-големите му акционери – Америка и Китай – се изправят един срещу друг в нова ера на геополитическо съперничество", пише влиятелното издание.

Следващия път, когато МВФ се опита да отсъди валутен спор или помогне за разсрочване на дълга на държава, която е взела заеми от Китай, критиците на фонда със сигурност ще цитират това разследване, за да подкопаят доверието на институцията. Ето защо г-жа Георгиева, уважаван служител на няколко международни институции, трябва да подаде оставка“, се казва в редакцията.

Георгиева лично е наела PR фирма – SKDK, за да отхвърли обвиненията.

Бившият главен икономист на Световната банка Джоузеф Стиглиц нарече доклада на WilmerHale „работа на парче“ и посочи, че служители, изготвяли доклада Doing Business, са му казали, че не са изпитвали натиск от страна на Георгиева през 2017 г.

„Докладът не отразява точно случилото се“, казва Стиглиц, който също се пита защо не се споменава настоящия президент на Световната банка Дейвид Малпас, когато нередности в данните, свързани с рейтинга на Саудитска Арабия, са настъпили под негово ръководство.

Говорител на МВФ отказва коментар за редакционната статия на Economist пред Reuters. Във вторник изпълнителният съвет на институцията проведе извънредно заседание, на което обсъди ситуацията. Говорител на Министерството на финансите на САЩ също отказа коментар извън предходното изявление на Министерството на финансите, че анализира „сериозни разкрития“ в доклада на WilmerHale.

Говорител на Световната банка отказа коментар за туитовете на Девараджан.

Законодателите търсят отговори

Републиканците в Конгреса на САЩ, които критикуваха работата на Георгиева в МВФ, спряха да призовават тя да бъде свалена.

Трима членове на Републиканската камара на представителите изпратиха писмо до министъра на финансите на САЩ Джанет Йелен с искане тя да докладва прегледа на Министерството на финансите на Конгреса, включително информация за взаимодействието на Георгиева с представители на Китай в процеса на вземане на решение за разпределението на валутните резерви на МВФ от 650 млрд. долара под формата на Специални права на тираж през август. Китай получи нови СПТ на стойност около 42 млрд. долара.

Подкрепи Economic.bg