Слабото търсене на гориво в САЩ смъква цените на петрола

Въпреки че различните щати премахнаха ограниченията за пътуване, наложени за овладяване на пандемията

Слабото търсене на гориво в САЩ смъква цените на петрола

Снимка: Pixabay

776 ~ 1 мин. четене

Цените на петрола се понижиха в петък, след като данните за петролните запаси в САЩ доказаха слабото търсене на гориво в най-големия потребител на петрол в света, предава Reuters. Успоредно с това напрежението между САЩ и Китай ескалира, а пазарите очакват днес пресконференцията на американския президент Доналд Тръмп, на която той ще коментира действията на Китай относно новия закон за сигурност в Хонконг, заплашващ автономията на областта.

Към 09:10 ч. българско време европейският петрол от сорт Брент поевтиня с 1.61% до 35.45 долара за барел, а лекият американски суров петрол - с 2.28% до 32.95 долара за барел. Въпреки втората сесия на спад тази седмица, и двата бенчмарка са напът към пета поредна седмица на ръст, подпомогната от съкращенията на производството и оптимизма относно възстановяването на търсенето на „черно злато" в други страни.

Данните от четвъртък на Американската администрация за енергийна информация подкрепиха тези от Американския петролен институт и показаха рязък ръст на запасите от суров нефт и бензин в САЩ за миналата седмица. Търсенето на гориво остана слабо, дори когато различните щати премахнаха ограниченията за пътуване, които бяха наложили, за да овладеят пандемията.

Сега предстои инвеститорите да се съсредоточат върху резултата от преговорите на ОПЕК+ за намаляване на производството след края на юни. Саудитска Арабия и някои членове на ОПЕК обмислят да увеличат историческото намаление на производството с 9.7 милиона барела на ден след юни, но тепърва ще стане ясно дали Русия биха подкрепили подобен ход.

Подкрепи Economic.bg