След 64 години Южна Корея обмисля пак да позволи абортите

Страната криминализира абортите през 1953 г.

След 64 години Южна Корея обмисля пак да позволи абортите

Администрацията на южнокорейския президент съобщи, че ще започне проучване дали да бъде вдигната забраната за абортите, която е в сила от 64 години, пише БТА. Изявлението бе направено, след като 230 хил. южнокорейци подписаха петиция, призоваваща за отмяна на рестрикцията.

Южна Корея криминализира абортите през 1953 г., когато лидерите ѝ решават да стимулират увеличаването на населението и да изградят армия, достатъчно силна, за да се противопоставя на комунистическата Северна Корея.

През 1973 г. обаче, на фона на нарастването на населението, бяха направени изключения от забраната, например в случаи на опасност за здравето на майката, риск бебето да се роди с тежки дефекти или бременност, причинена от сексуално насилие.

Множество експерти в Южна Корея призовават за промени в законодателството, но срещат силна съпротива. Южна Корея е сред азиатските страни с най-голям процент християни, а правителството полага усилия за увеличаване на раждаемостта, която е сред най-ниските в света. Конституционният съд на страната, който през 2012 г. подкрепи закона срещу абортите, също отново ще направи преглед на законодателството. Според най-нови данни в Южна Корея годишно се извършват около 16 900 аборта, като само 6 процента от тях се правят легално.

Коментари: 0