До дни пътуването до Гърция става по-скъпо

Страната въвежда тол таксите на 7 юли

До дни пътуването до Гърция става по-скъпо

Гърция въвежда тол таксите по магистралата от Промахон до Солун на 7 юли, което означава, че пътуването до страната ще е по-скъпо. Пътуването за леки автомобили по магистрала „Егнатия“ ще струва 2,40 евро, за автобуси – 6 евро, а за тежкотоварни превозни средства – 8,40 евро.

Плащането за аутобана трябваше да влезе в сила в началото на юни, но гръцките власти не бяха готови с електронната система, която издава билетите за магистралата.

Удържането на таксите трябваше да започне, след като информацията беше публикувана в Държавен вестник на 25 май. Това обаче е в противоречие с гласуван закон, че таксите се определят от изминатите километри, а не се удържат преди това. 

По принцип таксите трябва да се плащат в Солун, но има каси и на Промахон. Магистралата от Промахон до Солун е изцяло реконструирана. Таксите на Промахон са идентични с тези по цялата магистрала "Егнатия одос".

Вече има и наредба за забрана на товарни автомобили и тирове да се движат по второстепенни пътища. Това означава, че всички автомобили трябва плащат за магистралата.

Коментари: 0