След IPO-то на Pinterest акциите поскъпнаха с 28%

Цената на петрола се повиши леко на фона на спада на износа на суров петрол от Саудитска Арабия

След IPO-то на Pinterest акциите поскъпнаха с 28%

Снимка: Pixabay

1100 ~ 3 мин. четене
Водещите индекси на Уолстрийт изпратиха позитивна последна сесия за седмицата, благодарение на новите корпоративни отчети, силните данни за търговията на дребно и две много очаквани първични публични предлагания. Индексът на сините чипове Dow Jones прибави над 100 пункта към стойността си до 26559 пункта. Широкият S&P 500 се увеличи с 0.16 на сто до 2905 пункта, като индустриалният сектор записа най-силно представяне. Технологичният NASDAQ финишира с минимален ръст от 0.02% до 7998 пункта.

Сред чаканите корпоративни отчети беше този на Honeywell, като компанията надмина очакванията на анализаторите за печалбата си, а акциите й поскъпнаха с над 3%. United Rentals прибави 8.2% към стойността си след публикуването на данните за тримесечието. На макро фронта данните за търговията на дребно в САЩ надминаха очакванията на анализаторите, като миналия месец е отбелязан ръст от 1.6%, което дава глътка успокоение на инвеститорите за икономиката на страната. Уолстрийт отбеляза слабо седмично представяне на фона на сериозния спад в сектора на здравеопазването. Dow Jones и NASDAQ са нараснали съответно с 0.6% и 0.2% за седмицата, а S&P 500 е отбелязал спад от 0.1%.

Книжата на Regeneron Pharmaceuticals и HCA Healthcare бяха водещите губещи в сектора тази седмица, като отписаха съответно 13% и 9.9% от стойността си. Близо 80% от книжата на здравните компании са под 50-дневното си средно равнище, а 90% от технологичните акции са над 50-дневното си средно равнище.
Силно очакваното първично публично предлагане на Pinterest изпрати цената на акциите й с 28% нагоре в първия ден на търговия вчера. На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа намалява до съответно 2.56% и 2.959%.

Цената на петрола се повиши леко на фона на спада на износа на суров петрол от Саудитска Арабия и понижаването на петролните запаси на САЩ.

Акценти днес

Разпети петък

Днес католическата църква отбелязва Разпети Петък, поради което много борси, сред които тези в САЩ, Канада, Австралия, Франция, Хонг Конг, Великобритания, Швейцария, Италия, Германия и други ще останат затворени. В понеделник се отбелязва Великден, поради което също ще бъде неработен ден.

Инструмент на фокус - Apple Inc.

Технологичният гигант действа активно по възстановяването на загубите от края на миналата година. Акциите преодоляха съпротивата на Фибоначи при 61.80% и смятаме момента за подходящ за покупка с цел следващото ниво – при 76.40% до 211 долара на акция. При негов успешен пробив и при липса на корпоративни скандали котировките ще таргетират максимума от октомври при 233 долара на акция.

USD/CHF

Валутната двойка се доближава непосредствено до нивото от началото на 2015 г., преди 30-процентното поскъпване на швейцарския франк. От 2018 година котировките постепенно се повишават и сега те ще тестват съпротивата около 1.02-1.03. Очакваме поскъпването да достигне до около 1.02, след което смятаме, че ще има предпоставки за поскъпване на франка спрямо долара и понижение под 1.00 с потенциал за 0.97-0.98 в по-средносрочен план. За вход в позиция е удачно да се избере нискочестотна графика.

XAU/USD

Седмичната графика на златото ни показва възходяща линия на подкрепа от края на 2015 година насам, но и съпротива около 1330-1350 долара за тройунция. През изминалата седмица котировките на ценния метал се доближиха до 50-седмичната средна , като спад под нея би дал поле за понижение до около 1250 долара в относително краткосрочен план и потенциално до 1225 долара в средносрочен – до линията на подкрепа. Оттласкване от пълзящата ЕМА ще даде предпоставки за ново тестване на психологическите 1300 долара.

CAC 40

Френският САС се движи в рамките на силно възходящ канал с относително тесни граници. От началото на април има едва няколко негативни сесии за индекса и очакваме в близко време движението да продължи със същия темп. Индикаторът Стохастик е близо до 100 пункта, поради което са възможни краткосрочни понижения, които би било удачно да се използват за покупка на по-изгодно ценово ниво.
Коментари: 0