Уличеният в корупция Илко Желязков излезе в отпуск

Директорът на бюрото за контрол на СРС Пламен Иванов няма правомощия да го уволни

Уличеният в корупция Илко Желязков излезе в отпуск

Снимка: НБКСРС / Официален сайт

2747 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова
Американски санкции срещу българи

Заместник-председателят на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, който беше споменат като „подставено лице“ на Пеевски при обявените вчера санкции от САЩ, е излязъл в отпуск от днес. Заявлението му за излизане в отпуск е подадено на 31 май и е за период до края на следващата седмица. Директорът на бюрото за контрол на СРС Пламен Иванов е коментирал за БТА, че вчера Желязков е бил на работа до края на деня.

Иванов е научил снощи за това, че и Желязков влиза в списъка на санкционираните българи от американските власти. Според закона Желязков остава на работа, защото е избран от парламента и това е единствената институция, която може да го освободи, коментира Пламен Иванов, допълвайки, че дори той доброволно да подаде оставка, само Народното събрание може да го освободи.

Иванов съобщава, че единствено ДАНС може да отнеме достъпа на Желязков до класифицирана информация.

Кой всъщност е Илко Желязков?

От официалния сайт на Националното бюро за контрол на СРС става ясно, че името му се свързва и с енергетика, освен със сектор сигурност. 

През 1981 г. започва работа в контраразузнаването и работи там до 2007 г., когато се премества в Държавния резерв. Близо 9 години е председател на Съвета на директорите на ТЕЦ „Марица Изток 2“ АД, а от 2012 г. до 2014 г. е и член на Съвета на Български енергиен холдинг (БЕХ). От 2018 г. е назначен за заместник-председател на Националното бюро за контрол на СРС, като е предложен за поста от ДПС.

В обвиненията от САЩ се споменава за нерегламентиранa дейност на Желязков, именно докато е в бюрото по СРС. Той е предлагал подкупи на държавни служители, от които се е очаквало да му предоставят информация, която след това той да дава на Пеевски. bTV внася още една важна подробност в биографията му, а именно, че след БЕХ Желязков става част от Съвета на директорите на компанията, управляваща строежа на българо-гръцката газова връзка, която трябва да осигури енергийната ни независимост от Русия. Изграждането на интерконектора се бави.

Подкрепи Economic.bg