Опериращата в България Equinix влезе във Fortune 500

Американската компания стъпи у нас през 2015 г. и досега е инвестирала няколко десетки милиона тук

Опериращата в България Equinix влезе във Fortune 500

Снимка: Equinix

1452 ~ 3 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Глобалната компания за цифрова инфраструктура Equinix, която има два дейта центъра в България, официално влезе в списъка на Fortune 500, където заема 461 позиция. Новината идва на фона на рязкото дигитално ускорение на бизнеса през последната година – след избухването на пандемията, по време на която процесите масово започнаха да се извършват онлайн. Неочакваните промени настъпиха газта на цифровата трансформация и накараха повече фирми да посегнат към услуги за центрове за данни.

Включването на Equinix към Fortune 500 илюстрира растежа на компанията – разширяването на глобалния ѝ обхват и клиентската и партньорската ѝ екосистема на компанията. От откриването си през 1998 г. насам тя се трансформира от единичен център за данни, използван за физически обмен на интернет трафик, в „машинното отделение“ на дигиталната икономика с повече от 220 центъра за данни в целия свят. Два от тях се намират в София – SO1 и SO2

Equinix стъпи в България през 2015 г., когато придоби TelecityGroup. Компанията започна дейността си с дейта центъра SO1, а през 2018 г. обяви, че ще инвестира 19 млн. долара във втори – SO2. Двете съоръжения се намират в София, на около един километър разстояние едно от друго. У нас компанията обслужва фирми от различни сектори – финансов, телевизионен, софтуерни, предоставяйки им достъп до световни облачни доставчици, в това число до услугите на Amazon, Microsoft и Oracle.

Преди година Equinix направи стратегическо придобиване на 13 центъра за данни в Канада. Тогава компанията каза, че очаква те да ѝ носят средно 105 млн. долара годишни приходи. Сега, заедно влизането във Fortune 500, американската компания откри нов енергийноефективен International Business Exchange (IBX) център за данни в Силициевата долина. Съоръжението е на стойност 142 млн. долара и идва в отговор на нарасналата необходимост на бизнеса да ускори своите операции и дигитална трансформация.

Влизането във Fortune 500 е знаково за пазара

Включването на Equinix в престижния списък Fortune 500 е признание не само за нейното развитие, но и за това на пазара през последните години. И преди пандемията бе видимо, че тенденциите са за увеличаване на критичната роля на технологиите в ежедневието. 2020 г. обаче ускори инвестициите в дигиталната трансформация, облачните приложения и взаимосвързаността.

47% от световните IT лидери, анкетирани в годишното глобално проучване на Equinix, казват, че са ускорили своите планове за дигитална трансформация вследствие на COVID-19. Половината бизнеси – и по света, и в България, казват, че са променили архитектурата на своята IT инфраструктура, за да отговорят на новите работни изисквания в отдалечена или хибридна форма.

Пандемията не само на забави инвестициите, но им даде тласък – 42% споделят, че бюджетите им са били увеличени, за да отговорят на бързия ръст на желанието за дигитализация. В България обаче едва 26% от респондентите казват, че са направили същото и дори по-малко число (20%) са увеличили своите бюджети.

Близо две трети от дигиталните лидери в глобален мащаб вярват, че ще има дългосрочни промени относно това къде и как хората работят в рамките на компаниите. Ако в международен план това мнение споделят 64%, то в България с него са съгласни 52% от техните колеги.

И докато бизнесът се ориентира в новия пост-пандемичен свят, Equinix вече изглежда добре позиционирана. Очакванията са, че 2021 г. ще бъде една от най-активните до този момент. 36 мащабни проекта на 28 пазара и 19 държави са в процес на реализация.

Подкрепи Economic.bg