Словакия увеличава дните карантина за пристигащите от България

Страната добави шест държави към „опасния“ си списък

Словакия увеличава дните карантина за пристигащите от България

Снимка: Министерство на външните работи

От 1 септември всеки, който пристига от България в Словакия, ще подлежи на 10-дневна карантина, съобщиха от Министерството на външните работи. Словакия добавя Хърватия, Франция, Испания, Нидерландия, Белгия и Малта към списъка си с рискови държави, в който се намира и нашата страна.

Най-рано на петия ден от започването на карантината е препоръчително тези лица да си направят тест за Covid-19. Ако той е отрицателен, самоизолацията за тях отпада.

Досега всички пристигащи от България в Словакия подлежаха на 5-дневна карантина, като задължително представяха PCR тест, направен до 96 часа преди пътуването, който се повтаря в края на петдневната карантина.

Големият брой хора, които се очаква да бъдат изследвани през септември, вероятно ще надхвърли капацитета на пунктовете за тестване. По тази причина се разрешава само за граждани на ЕС самоизолацията да се прекрати след изтичане на 10-ия ден, дори да не е направен PCR тест – стига лицето да не е проявило дотогава никакви, дори и най-малките симптоми на заболяване с коронавирус, пишат още в съобщението си от външно министерство.

Като предпазна мярка срещу разпространението на пандемията от 1 септември в Словакия също така се забраняват масовите прояви с участие на над 1000 души на открито и на над 500 души на закрито. Носенето на маски в затворени пространства остава задължително, с изключение на най-малките ученици в класните стаи. Глоба в размер до 1 659 евро грози лицата, които не носят маска или друго средство за закриване на носа и устата в затворени обществени помещения или в градския транспорт.

 

Коментари: 0