Служителите на Агенцията по храните излизат на протест

Основното искане е разходите в бюджета на институцията за следващата година да бъдат повишени до 105 млн. лв.

Служителите на Агенцията по храните излизат на протест

Снимка: Economic.bg

Служители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) излизат на протест. Той е под надслов „Достойни заплати и достойни условия на труд“. Основното им искане е в бюджета за догодина да бъдат предвидени 105 млн. лв., с които да се гарантира безопасността на храната на българите.

Протестът е организиран от Национална федерация „Земеделие и горско стопанство“ към КТ „Подкрепа“ и е подкрепен от асоциация „Биопродукти“. Оттам казват, че в части на агенцията дори липсват консумативи за някои експертни изследвания.

Заради ниското заплащане в Агенцията по храните не достигат ветеринарни специалисти, затова предупреждават отдавна и синдикатите и ръководството на агенцията. Преди дни директорът професор Паскал Желязков каза, че има държавни ветеринари, служители на БАБХ, които отговарят за по няколко населени места заради недостиг на кадри. В същото време работните заплати са с около 200 лв. под средната за страната.

Основното искане на протестиращите днес е средствата за разходи по бюджета на Агенцията по храните за 2020 г. да бъдат в размер на 105 млн. лева, като настояват тези средства да са целево заделени изключително за гарантиране безопасността на храните на българите.

Коментари: 0