Сметната палата с отсрочка за одита на банковия надзор

Ведомството трябва да изготви доклада до 1 октомври, вместо до 1 август

Сметната палата с отсрочка за одита на банковия надзор

Снимка: БГНЕС

Парламентарната бюджетна комисия отпусна още 2 месеца на Сметната палата, за да приключи одита си на дейността на управление "Банков надзор", съобщи БГНЕС.

На 29 април бюджетната комисия възложи проверката, която трябваше да установи дали има "пробойни" в ефективността и ефикасността на звеното, което по някакъв начин през годините успя да "проспи" нередностите, довели до фалит на Корпоративна търговска банка. Докладът за това трябваше да бъде представен до 1 август.

Още тогава председателят на Сметната палата Цветан Цветков коментира, че срокът е твърде кратък, за да бъде свършена работата и обеща ведомството да наеме и външни експерти, които да ревизират работата на ключовата структура на БНБ.

Цветков поиска още 2 месеца допълнително, които депутатите му отпуснаха, и в крайна сметка отчетът на ведомството трябва да бъде представен до 1 октомври.

"Проблемите, които срещнахме и заради които искаме още 2 месеца, са свързани най-вече за представянето на информация по време на одита, както и проблеми с организацията на документооборот. Това е така, тъй като, за да се извършват проверките трябва да присъства представител от Банков надзор, което нямаше как да се случва всеки път", уточни Цветков.

Коментари: 0