Собственикът на Банка ДСК купува втората по големина банка в Словения

Интерес е имало и от белгийската KBC, която притежава Обединена българска банка в България

Собственикът на Банка ДСК купува втората по големина банка в Словения

Снимка: OTP Bank

2807 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

 

Унгарската финансова група OTP Bank обяви в понеделник, че е постигнала споразумение за придобиване на 100% от акциите на Nova KBM – втората по големина банка в Словения. Очаква се сделката да бъде финализирана през второто тримесечие на следващата година, тъй като се чакат одобрения от съответните регулаторни органи. Собственост на американския фонд Apollo Global Management (80%) и Европейската банка за възстановяване и развитие (20%), Nova KBM контролира 20.5% от словенския пазар и има около 1900 служители. Банката предлага както банкови услуги за индивидуални клиенти и за малкия бизнес, така и пълния набор от банкови услуги за средни и големи бизнеси.

Към момента OTP Bank притежава словенската SKB Banka. Тя бе собственост на френската Societe Generale и придобита от OTP Bank за 323 млн. евро по споразумение, подписано през 2019 г. В комбинация с Nova KBM, OTP Bank ще контролира около 29% от пазара, което ще позволи на банковата група да стане лидер на пазара в Словения. Цената на придобиването на Nova KBM остава поверителна. През април Reuters съобщи, че може да струва близо милиард евро.

OTP беше ранен фаворит за придобиване на Nova KBM, въпреки че местната бизнес медиа Finance казва, че интерес са проявили и няколко други участници, сред които Erste Group от Австрия и белгийската KBC, която присъства и в България.

Nova KBM беше продадена на Apollo и ЕБВР през 2016 г. за 250 млн. евро. През 2019 г. Nova KBM закупи банката Abanka за 444 млн. евро. Тогава OTP Bank също имаше интерес за закупуване на Abanka.

NKBM и Abanka бяха сред банките, които държавата спаси в края на 2013 г. и началото на 2014 г. след трудности, породени от икономическата и финансовата криза. Словения обеща на Европейската комисия, в замяна на одобрение на държавната помощ, че ще приватизира банките.

Nova KBM приключи 2020 г. с нетна печалба от 208.9 млн. евро, а общите ѝ активи възлизат на 9.17 млрд. евро.

OTP Bank от своя страна е една от най-активните финансови институции на европейския пазар на придобивания. За последните седем години тя обяви закупуването на 11 финансови институции и банкови портфейли в 9 държави, като успешно завърши и интеграцията им в банковата група. Освен в Словения, OTP Bank навлезе и в други нови страни като Албания и Молдова.

Подкрепи Economic.bg