Социалните мрежи настояват ЕС да намали контрола

Все повече държави затягат контрола върху социалните мрежи по отношение на потребителското съдържание

Социалните мрежи настояват ЕС да намали контрола

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Големите технологични платформи призовават Европейския съюз да облекчи законовите задължения към тях за активно премахване на речта на омразата и друго незаконно или некоректно съдържание. Исканията им произлизат от растящия контролът върху това как социалните мрежи управляват потребителските публикации по целия свят, съобщава Bloomberg.

Такава предпазна мярка би довела до „по-качествено модериране на съдържанието“ чрез стимулиране на платформите за премахване на некоректното съдържание, като същевременно защитава свободното изразяване, каза Edima - асоциация, представляваща Facebook, собственика на TikTok ByteDance, компанията майка на Google Alphabet и други. Асоциацията заяви, че ще изпрати документа на служители в Европейската комисия, Парламента и Съвета.

Призивът идва, когато Европейската комисия, подготвя мерки за дигитална политика, целящи да прехвърлят на платформите по-голяма отговорност за това, което потребителите публикуват на своите страници - от разпространението на реч на омразата и терористична пропаганда до незаконни играчки.

Платформи като Facebook и YouTube са подложени на сериозен контрол през последните години. Те не успяват да направят достатъчно, за да проследяват дейности, свързани с речта на омразата, която се обявява за подбуждане към насилие на места като Мианмар. Също така повлияят на ниво политика допускат разпространяване на дезинформация, като примери за това са миналите избори в САЩ и гласуването на Великобритания за Brexit.

„Всички наши членове приемат своята отговорност много сериозно и искат да направят повече за справянето с незаконното съдържание и дейност онлайн“, каза Сиада Ел Рамли, генерален директор на Edima.

Новите правила биха били актуализация на дългогодишната правна защита за интернет фирмите, която защитава платформите от отговорност за публикуваното на техните сайтове. След като платформите бъдат информирани за незаконно съдържание, те са длъжни да действат бързо, за да го премахнат.

Като част от регулаторната реформа платформите могат да се сблъскат със задължения за поддържане на система за уведомяване на потребителите, за да сигнализират за незаконно съдържание, да докладват редовно за премахването на съдържание и да събират идентификационна информация от бизнес потребителите.

Големите платформи могат да се сблъскат с допълнителни изисквания, включително осигуряване на по-голяма прозрачност около модерирането на тяхното съдържание и онлайн рекламните услуги. В допълнение, ЕС планира да създаде нов съвет, който да отговаря за подкрепата на националните органи за наблюдение на правилата, съгласно проекта.

Предложенията на ЕС, които ще включват и нов регламент за ограничаване на големите платформи, трябва да бъдат представени в началото на декември, но все още могат да бъдат отложени. След като бъдат предложени, Комисията, Парламентът и Съветът ще трябва да се съгласят с окончателната версия на текста, преди той да стане закон.

Коментари: 0