София излиза от областите с най-висока заболеваемост

Държавата започва бърза подготовка на плана за ваксинация

София излиза от областите с най-висока заболеваемост

Снимка: Красимир Свраков

София излиза от областите с най-висока заболеваемост, след като заразените на 100 хил. души намаляват и вече са под 1000 на ден. Това става ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов след работно посещение при премиерът Бойко Борисов.

Коронавирус в България

За последното денонощие новозаразените в София (град) са 129, предишният ден те бяха 375, а на 28 ноември техният брой беше 712.

Заболеваемостта в страната, с 1000 случая на 100 хил. души, остава висока само в две области – Габрово и Кюстендил. Според здравния министър се наблюдава и намаляване на натиска върху здравната система, а в София той беше доста сериозен. „В национален план е осигурена пълна обезпеченост с лични предпазни средства, дезинфектанти и медикаменти, като ремдесивир е налице за всеки нуждаещ се български пациенти“, се казва още в съобщението след срещата между институциите. В него се допълва, че лечебните заведения са обезпечени с необходимите медикаменти и защитни облекла.

След като в последните дни фармацевтичните компании обявиха обнадеждаващи данни за успешна ваксина срещу Covid-19, най-накрая и у нас се заговори за подготовката на националния ваксинационен план. Такъв обаче все още няма и Борисов днес е разпоредил планът за ваксинация да бъде изготвен максимално бързо, като се обмисля стартиране с рисковите групи и работещите на първа линия. Премиерът припомня, че ваксините ще са доброволни и безплатни за българските граждани.

Министър-председателят изтъкна още, че е от изключително значение да се поддържа балансът между противоепидемичните мерки и подкрепата за икономиката. „Не трябва никой да остане с впечатлението, че мерките са самоцелни - да тормозят бизнеса или хората. Икономиката да работи, този баланс трябва внимателно да го държите“, нареди премиерът на министрите си.

Ангелов допълни, че по заръка на премиера полагащите се 1000 лева на всички медицински специалисти на първа линия, както в Поморие, така и в другите лечебни заведения, днес ще бъдат наредени и ще бъдат по сметките им.

Не искам да чувам, че има проблеми със заплащането на медицинските работници на първа линия, с лекарствата и предпазните облекла и с готовността за ваксини“, каза Борисов.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски докладва, че от 13 март т. г. до вчера, във връзка с осъществяването на контрола за изпълнението на заповедите на министъра на здравеопазването, образуваните досъдебни производства са 3180.

Коментари: 0