„София мел“ ще инвестира 6 млн. лв. в модернизация

Най-мащабният от всички проекти през следващите години е този за откриване на голям демонстрационен пекарски център

„София мел“ ще инвестира 6 млн. лв. в модернизация

Снимка: София Мел

1100 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

"София мел", една от най-големите мелници в България, планира през следващите четири години да вложи в модернизацията си около 3 млн. евро (6 млн. лева). Предвидената сума идва като продължение на инвестициите в размер на 4.2 млн. евро. в реконструкция, автоматизация и дигитализация, които „Гуд Милс България“ ЕООД направи предходните пет години.

Инвестиционният план до 2025 г. предвижда средствата да бъдат вложени в затваряне на зоната за товарене на брашновози и смяна на планзихтерите (ситата) в мелницата.

Най-мащабният от всички проекти през следващите години е този за откриване на голям демонстрационен пекарски център към мелницата. Той ще бъде разположен в базата на мелницата и ще даде възможност на любители пекари да преминат професионален курс на обучение и да получат майсторско свидетелство след успешно полагане на изпит. Центърът ще може да се наема и от фирми, искащи да проведат там обучения и тийм билдинги.

Модернизацията на София Мел досега

Най-голямата част от инвестицията през последните години – 730 хил. евро, е отишла за осъвременяване на производствения процес чрез въвеждане на системата за автоматизация, мониторинг и контрол. Стотици хиляди са вложение и в реконструкция, закупуване на машини, обновяване на разтоварището и пр.

В едно от най-ключовите звена на мелницата – лабораторията, в която се следят параметрите на продукцията, са инвестирани 120 хил. евро. За модернизирането на IT хардуерното и софтуерното оборудване на мелницата пък са инвестирани 203 хил. евро.

Подкрепи Economic.bg