Министър Кацаров започва промени в модела на здравната система

Според него на първо място трябва да отпаднат лимитите за болниците, както и да се променят цените на медицинските услуги

Министър Кацаров започва промени в модела на здравната система

Снимка: Красимир Свраков

1748 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров съобщи, че ще стартира преговори за промени в Националния рамков договор, за да работи здравната система в полза на гражданите, както се предполага. На съвместен брифинг с ръководствата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на Българския лекарски съюз (БЛС) той заяви, че иска да постави началото на промяната и да подобри работата на здравната система у нас, след като хората са станали свидетели на злоупотребите в нея.

„Здравната система може да работи по-добре. Искаме колкото може по-бързо да стартираме промени върху сегашния Национален рамков договор", посочи Кацаров. Той заяви, че има няколко основни направления, по които трябва да се работи.

На първо място, ще настоявам да отпаднат лимитите за болниците. Това е нещо, което беше въведено 2015 г. Няма данни това да е подобрило медицинската помощ. Имаме съгласие, че този модел не може да работи. Лимитите са наказание за добре работещите болници и награда за лечебни заведения, които пациентите не търсят“, обясни Кацаров.

Друга тема, обсъдена с НЗОК и БЛС, е за промени в цените на медицинските услуги. „Много от тях са формирани лобистки. Трябва да се преодолеят диспропорциите. Ако не се направят такива промени, те ще стават още по-дълбоки“, посочи министърът и допълни, че ще настоява за въвеждането на коефициенти на цените на тези медицински услуги. „Не е все едно дали пациентът е на 20 или на 90 години, не е едно и също дали има придружаващо заболяване, или има повече. Това би помогнало да преодолеем и един феномен – да се селектират пациенти.“

Той посочи още, че трябва да се прехвърлят повече дейности от болничната към извънболничната помощ, тъй като това предполага модерната медицина. „Трябва да можем да реагираме и да променим правилата, по които работим. Това ще позволи същата услуга да се извърши на по-ниска цена, отколкото в сегашния момент“, каза още той.

Обсъдена и възможността за преустановяване на денонощното разположение на личните лекари. По думите на министъра е всеизвестно, че това е практически неизпълнимо.

Ще се търси и начин за повишаване на контрола от страна на пациентите. Кацаров уточни, че и потребителите би трябвало да са заинтересовани да не се злоупотребява с техните пари и източването на системата.

Предстоят преговори за промени в Националния рамков договор, надявам се да започнат сега и ще настоявам да се обсъдят внимателно и спокойно, за да се намерят решения за добре работеща система“, каза Кацаров.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев заяви, че експертите ще обсъдят какви биха могли да бъдат промените в нормативната уредба, а за цени може да се говори през есента, когато ще има яснота за бюджета на НЗОК.

Подкрепи Economic.bg