Мъск отново преобърна криптопазара

Биткойн скочи с над 10% заради новия туит на директора на Tesla

Мъск отново преобърна криптопазара

Снимка: БТА

12124 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Цената на биткойн скочи отново в понеделник – с над 10%, след като изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск заяви, че компанията му все пак може отново да започне да приема транзакции с най-голямата криптовалута в бъдеще. Дигиталната монета почти докосна отново 40 хил. долара, според данните на платформата Coindesk, след няколко седмици на спад.

Oт началото на годината биткойн поскъпна с над 30%, като рекордът му бе достигнат през април – 64 829 долара. Ръстът за последните 24 часа от 11.9% бе генериран след новата публикация на Мъск в Twitter, с която той се съгласява автомобилният производител да приема плащания с най-голямата криптовалута, стига да има потвърждение, че за добиването ѝ са използвани поне около 50% чиста енергия.

Припомняме, че Tesla спря плащанията с биткойн в средата на май заради притеснения относно климатичния ефект от добиването му, тъй като то изисква огромно количество енергия. Според статистиката на Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index добиването на биткойн изисква повече енергия, отколкото консумират държави като Финландия и Белгия.

Смяната на мнението на Мъск за пореден път показва колко голямо влияние има той върху пазарите. Стотици милиарди долари бяха изтрити от криптопазара през май след туита на Мъск, че Tesla спира да приема биткойн като плащане за автомобилите си. Миналите туитове на Мъск също са свързани с движението на фондовия пазар - вариращи от така наречените „мем“ акции като GameStop, до продуцента на детската песничка „Baby Shark“.

Биткойн под екологичните прожектори

Въздействието върху околната среда от добива на биткойн е подложено на сериозен контрол. Като част от репресиите си за биткойн, китайски регион - основен център за добив на биткойн - в края на май предложи наказания за компании и лица, участващи в добива на цифровата валута. Това стана след като вицепремиерът на Китай Лиу Хе каза, че е необходимо „да се предприемат мерки срещу поведението за копаене и търговия с биткойни“, за да се предотврати „предаването на индивидуални рискове в социалното поле“.

Правителството на Иран пък обяви през май забрана за добив на биткойн и други криптовалути до 22 септември, след като служители заявиха, че прекъсванията на тока в столицата Техеран и няколко други големи града са отчасти заради енергоемката дейност.

Подкрепи Economic.bg