„Софийска вода\" рекламира бързи кредити с неизгодни условия

Недоволни клиенти са изпратили сигнал до Асоциацията за защита на потребителите

„Софийска вода\
1312 ~ 2 мин. четене

"Софийска вода" изпраща на своите клиенти рекламни брошури на фирма за бързи кредити заедно с уведомленията за месечните сметки, съобщиха от Асоциацията за защита на потребителите (АЗП), които са получили сигнали от клиенти на "Софийска вода". 

АЗП е отправила официално запитване към компанията, в което е поставен проблемът. От асоциацията настояват да знаят дали "Софийска вода" е получила разрешение от клиентите си да използва техните данни за реклама на други компании и услуги извън нейната пряка дейност и дали са спазени правилата за съхранение на лични данни според GDPR.

От АЗП отбелязват, че от рекламната брошура е видно, че фирмата "Фератум" не предлага преференциални условия за клиентите на "Софийска вода" и гражданите биват подтикнати да теглят бързи кредити с неизгодна лихва, за да си покриват основни битови нужди. "Как в този случай "Софийска вода" защитава интересите на гражданите?", питат от Асоциацията за защита на потребителите. 

Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ) наскоро представи официални данни за финансовите резултати на дейността на нейните членове и промените в дяловете на основните и клиенти. От тях стана ясно, че все по-често компании предоставящи комунални услуги се обръщат към фирми събирачи на дългове при забавяне на плащането на сметки. От публикациите в медиите останахме с впечатлението, че съществува добро сътрудничество и партньорство между „Софийска вода" АД и колекторските фирми, допълват от асоциацията.

АЗП ще очаква отговор от „Софийска вода" АД като изразяват надежда подобни практики да бъдат прецезирани. Ние ще уведомим Комисията за защита на личните данни и Комисията за защита на потребителите за тези сигнали на граждани, категорични са от АЗП. 

Подкрепи Economic.bg