Директорът на ГДБОП призна за изгаряне на документи край Радомир

Според главен комисар Ивайло Спиридонов двамата разследващи журналисти не са задържани, а просто отведени

Директорът на ГДБОП призна за изгаряне на документи край Радомир

Снимка: ГДБОП

То не е задържане. Лицата са отведени в районното управление, тъй като на място, в една ливада няма как да бъде установена самоличността на едно лице по категоричен начин. Така директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов коментира задържането на българският журналист от сайта „Биволъ“ Димитър Стоянов и румънският му колега Атила Биро от RISE Project. Те са били задържани снощи от полицията в Радомир докато правят разследване на евентуални злоупотреби с европейски средства.

Ивайло Спиридонов призна, че двамата са били отведени за снемане на обяснения в РПУ-Радомир, докато провеждали журналистическо разследване. Той също така призна, че наистина са унищожавани документи, но отказа да каже коя е фирмата в разследването.

„Беше получен журналистически сигнал за извършване на действия, които ще прикрият корупционни престъпления. Имам предвид унищожаване на материали, които са свързани с обществени поръчки. Създадохме необходимата организация за проверка на тази информация и във вчерашния ден на територията на град Перник, при провеждане на оперативно-издирвателни мероприятия от ГДБОП и Областна дирекция–Перник в района, където се унищожаваха такива материали, бяха задържани три лица, които в последствие се представиха – две от тях, че са журналисти, едно от тях, че е адвокат. Бяха отведени в РПУ за установяване на тяхната самоличност и след като беше установена самоличността, им бяха снети обяснения какво правят в района. Същите бяха освободени“, каза главен комисар Спиридонов, цитиран от БНР.

От "Биволъ" обаче качиха на сайта си заповедта за задържане на двамата журналисти. Можете да я видите ТУК и ТУК.

Спиридонов беше и категоричен, че в случая няма превишаване на полицейски правомощия. „От сайта „Биволъ“ знаем, че журналистите са работили по измами и злоупотреби с обществени средства“, каза той.
Коментари: 0